Eveniment

Cum iti faci crescatorie de sturioni sau fructe de mare cu fonduri ale UE

08.04.2010, 00:00 3737

Uniunea Europeana finanteaza constructia de noi amenajaripiscicole pentru cresterea speciilor de cultura, cum ar fi pesti(sturioni, salau, calcan, somn african), crustacee, moluste cu panala 3 mil. euro.

Beneficiarii care pot aplica pentru a obtine fonduri europenesunt IMM-urile si intreprinderile mari cu mai putin de de 750 deangajati sau o cifra de afaceri mai mica de 200 de milioane deeuro.

"Nu exista restrictii cu privire la mediul rural sau urban incare se pot implementa investitiile. Pe langa constructia de fermede pesti mai este finantata refacerea digurilor, canalelor siinfrastructurii de pescuit, achizitionarea de noi echipamente depompare, construirea si modernizarea statiilor de reproducere",spune Cosmin Dragoi, managing partner in cadrul firmei deconsultanta M27 CedInvest.

De asemenea se mai finanteaza achizitionarea de teren, dacavaloarea acestuia nu depaseste 10% din cheltuielile eligibiletotale (cheltuieli care sunt prevazute in ghidul solicitantului sicare sunt decontate din fonduri europene), construirea sauamenajarea unui centru de vanzare directa catre consumatorii finalisau achizitionarea de mijloace de transport specifice pentrutransportul pestelui viu sau proaspat si a produselor rezultate dinprocesare, achizitionarea de plase, garduri si alte tipuri deechipamente pentru protectia impotriva pradatorilor, echipamente depescuit, unelte de pescuit, instalatii si ambarcatiuni folositepentru furajare, tratamente, distribuire de ingrasamine, softwaresi sisteme de monitorizare a activitatii de productie in cadrulunitatilor de acvacultura.

Microintreprinderile, intreprinderile mici si cele mijlociitrebuie sa contribuie cu 40% din valoarea eligibila a proiectului,in timp ce intreprinderile mari cu mai putin de de 750 de angajatisau o cifra de afaceri mai mica de 200 de milioane de euro,contribuie cu 70% din valoarea totala a cheltuieliloreligibile.

Una din conditiile impuse in cadrul acestor finantari se referala faptul ca investitia inceputa cu ajutorul fondurilor puse ladispozitia intreprinzatorilor de catre UE sa se termine in maximum24 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Proiectele pot fi deja depuse incepand cu 26 martie in cadrulProgramului Operational pentru Pescuit, "Investitii productive inacvacultura" (masura 2.1) la Directia Generala de Pescuit dincadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sau incentrele regionale prevazute in ghidul solicitantului pana la datade 31 decembrie. Fondurile europene disponibile pentru acest apelde proiecte sunt in cuantum de peste 35,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO