Eveniment

Cum s-a împărţit patrimoniul sindicatelor: 2,3 mld. $ şi cel puţin 21.000 de imobile

Cum s-a împărţit patrimoniul sindicatelor: 2,3 mld. $ şi cel puţin 21.000 de imobile

Autor: Pro TV

24.10.2010, 23:56 116

Înainte de 1989, România era ţara unui singur om, a unui singurpartid, a unui singur sindicat. Aproape că nu exista român să nufie membru UGSR, un sindicat mamut cu o istorie întinsă pe aproapeun secol şi un buget pe mă­s­ură: toată lumea cotiza,volens-nolens, la fondul acestuia, cu 1% din venituri. Re­voluţia agăsit Uniunea Generală a Sin­dicatelor din România cu 8 mi­lioa­nede membri - plătitori, conturi im­presionante şi bogăţiiconsiderabile. Ştirile Pro TV au încercat să arate ce s-a întâmplatcu patrimoniul sindica­telor, după două decenii, printr-o anchetădifuzată în cadrul emisiunii "România, te iubesc!".

Mai precis, la Bancorex şi BNR, UGSR dispunea în 1989 de 4,7miliar­de de lei (peste 300 de milioane de dolari) şi 2 milioane dedolari. Cărţi, tablouri, chiar şi un vapor. Şi 21.000 de imobile:55 de case de cultură, 19 cluburi sin­di­cale, 17 case de odihnă şitrata­ment, însemnând nenumărate hoteluri şi vile, zeci de sedii,peste 400 de apartamente, garaje, sute de baze sportive, toateadunate din 1906 încoace.
La aşa avere, şi teama că ea va fi risi­pită a apărut la scurt timpdupă decembrie '89, iar temerile de atunci s-au dovedit a fijustificate.
"Vă spun sincer, un moment de tea­mă a fost acela când am avut oreu­niune cu diverşii lideri de federaţii, de confederaţii, chiarsindicate mari din ţară şi veniseră la propriu cu valizele du­păbani. Să-şi ia partea din patri­moniul UGSR-ului şi încercauaproape să mă linşeze", a spus Victor Ciorbea, fost lider sindicalla începutul anilor '90, devenit apoi primar al Capitalei şipremier pentru un an.

Încă din 1990 au început să apară noi sindicate, federaţii,confederaţii, toa­te libere. Şi toate jinduind la câte o bu­căţicădin patrimoniu. Încetul cu în­ce­tul, miliardele şi activele UGSRau dis­părut. O primă tentativă de a salva con­turile UGSR a fostfăcută la înce­pu­tul anului 1990, când premierul Petre Roman ablocat conturile.
În ciuda faptului că atunci s-a hotă­rât că sindicatele au doardrept de ad­mi­nistrare a bunurilor moştenite, nu şi de vânzare alor, banii au fost "retraşi" din conturi, locuinţele s-au "vândut",ba­zele sportive şi garajele au fost "re­tro­cedate", iarhotelurile din staţiuni au ajuns la "patroni".

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, recunoaşte că o parte din baniide atunci au dispărut nejustificat, dar nu pare îngrijorat, vorbindcu aceeaşi re­laxare şi despre dispariţia imobilelor, care s-auîmpărţit după ce "cashul" a dispărut. "Prada a trebuit împărţităla mai multe guri. În 1994, la masa bo­gaţilor au apărut 2confederaţii sindi­cale noi - BNS şi CSDR care alături de CNSLRFră­ţia şi Alfa au luat câte ceva din bu­nu­rile imobile ale UGSR.Din nou miş­ca­re dubioasă, având în vedere că, prin le­ge şi prinstatutul sindica­te­lor, înstrăi­na­rea acestor bunuri erainterzisă. Mai ales că UGSR nu a fost niciodată desfi­in­ţată, aşacum prevede legislaţia sau prin lege. În România însă sepoate."
Principalii beneficiari au fost liderii primelor sindicatepostrevoluţionare. La momentul respectiv existau 27 decon­federaţii sindicale, însă doar o parte au ajuns la bani, iarcele care i-au luat atunci au rezistat până în prezent.
Prima şi cea mai mare dintre ele este CNSLR, condusă în 1990 deVic­tor Ciorbea.

Marea împărţire a fondurilor a început în 1991, odată cu instalareaîn frun­tea guvernului a lui Theodor Sto­lojan. La pomană auparticipat Victor Ciorbea din partea CNSLR, Miron Mi­trea (fostministru al transpor­turilor în Gu­vernul Năstase) de la CSI Frăţiaşi Bog­dan Hossu din partea Cartel Alfa. Cu o semnătură şi oştampilă, zecile de milioane de dolari au luat drumul altorconturi.
"1990 este un an dominat de un vid de putere şi de un vidlegislativ. Din acest motiv, anul 1990 este anul în care s-auîntâmplat tot felul de năzbâtii. Tot felul de anomalii. Atunci ceicare aveau autoritatea, indiferent că se aflau pe parteguvernamentală sau că repre­zentau diverse structuri, considerau cătot ceea ce a fost legislaţie în trecut nu mai e valid, nu se maiaplică şi pe vidul ăla legislativ îşi pot permite orice", susţineDumitru Costin, liderul BNS.
Miron Mitrea, unul dintre cei mai influenţi politicieni, a fost unjucător important în tranzacţionarea patrimo­niu­lui UGSR. Înprezent, el are o ver­siu­ne ine­dită despre evaporareabanilor.

"Ce s-a întâmplat cu banii ăia? Au rămas în cont la CNSLR până când4,2 miliarde sau cât ajunsese nu mai valorau nimic. Cei 4,2miliarde, aproa­pe 300 de milioane de dolari, cam atât era valoarealor în '90, au rămas în con­turi, s-au devalorizat, au fost caba­nii de maşină, 5.000 de lei de maşină, de Dacie", spuneMitrea.
Întrebat de reporterul Pro TV dacă ar fi dispus să pună ladispoziţie chel­tuielile pe care le-au făcut atunci con­federaţiiledin acei bani, Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia, a răspuns: "Nusunt în măsură să vă pun la dispoziţie decât ceea ce am preluat eupe linia CNSLR-ului. Arhiva UGSR este deţi­nu­tă de mine, dar nu amacces la ea fără acordul celorlalte confederaţii. Practic eu nusunt altceva decât un depozitar." StirilePro TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO