Eveniment

Curtea Constituţională dă o gură de oxigen Guvernului: Amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari pentru 2016 este constituţională

Curtea Constituţională dă o gură de oxigen Guvernului: Amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari pentru 2016 este constituţională

Curtea Constituţională a provocat multe controverse în trecut din cauza deciziilor pe care le-a dat, considerate a fi când pro-Putere, când contra acesteia

Autor: Iulian Anghel

29.11.2011, 00:06 179

Curtea Constituţională (CC) a dat ieri o gură de oxigen Guvernului respingând contestaţia privind legea referitoare la amânarea, până în 2016, a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă.

Dacă Curtea ar fi găsit decizia Guvernului neconstituţională, Executivul ar fi fost obligat să găsească, la rându-i, peste 7 mld. lei, cât reprezintă sumele câştigate în instanţe de bugetari după amânarea legilor de majorare salariale sau să facă un artificiu modificând din nou legea ca să câştige timp.

Deputaţii au adoptat, în 12 octombrie, actul normativ care prelungeşte până în 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive.

PSD a contestat la Curtea Constitu­ţională legea de aprobare a OUG 71/2009, care prelungeşte până în 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive.

La începutul lunii preşedintele Traian Băsescu le-a cerut magistraţilor să indice şi sursa de finanţare atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă.

"Am o întrebare: cum se poate pune Justiţia în situaţii atât de delicate, pentru că nimeni nu are banii ăştia? (...) E o veselie totală. De unde scoate Guvernul nouă miliarde de lei pentru a-şi arăta respectul faţă de hotărârile judecătoreşti? Poate indicaţi şi sursa de finanţare. (...) E un lucru pe care vi-l cer pentru că este constituţional. Hotărârile judecătoreşti au putere de lege, iar cine iniţiază o lege care afectează bugetul trebuie să spună şi sursa de finanţare. Spuneţi-ne care este sursa de finanţare pentru hotărârile pe care le daţi! Unde este raţiunea acestui mod de a proceda?", a spus Băsescu.

În urmă cu două săptămâni şeful statului a susţinut că, indiferent de decizia Curţii Constituţionale de ieri, nu există bani pentru plata sumelor decise de judecători.

Drept urmare, opoziţia a anunţat că declanşează procedura de suspendare din funcţie a şefului statului, întrucât acesta calcă în picioare prin declaraţiile sale decizii ale justiţiei devenite executorii.

După decizia de ieri a Curţii, rămâne în vigoare împărţirea pe ani stabilită de Guvern la plata sumelor decise de instanţe.

Astfel, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel: în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu; în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu; în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea ti­tlului executoriu; în anul 2015 plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu, iar în 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO