Eveniment

De ce ar prefera strainii Bucurestiul cand cu 60.000 € pot cumpara un apartament in Berlin?

De ce ar prefera strainii Bucurestiul cand cu 60.000 € pot cumpara un apartament in Berlin?
20.10.2009, 23:20 215

Interesul investitorilor straini pentru piata imobiliara dinRomania s-a redus in ultimul an, pe masura ce preturile au scazutpe pietele occidentale chiar si la jumatate, este de parere IliasPapageorgiadis, CEO al More Real Estate, companie imobiliara careintermediaza tranzactii ale investitorilor straini pe piatalocala.

In acelasi timp, calitatea lucrarilor de constructii inca lasade dorit in Romania.

"In majoritatea oraselor importante din Vest, exceptie facandcapitalele, gasesti apartamente la preturi mai mici, care inBucuresti nici nu se practica. De exemplu cu 60.000 de euro poticumpara un apartament de mici dimensiuni, al carui pret era aproapedublu acum un an. Din acest motiv este mult mai atractiv pentru uninvestitor sa cumpere pe pietele vestice, care sunt mai stabile,decat sa vina sa cumpere aici la acelasi pret", a adaugatPapageorgiadis.

Potrivit acestuia, pretul unui apartament de doua camere ajungela 60.000 de euro in Berlin sau Stuttgart. Preturile pe pietelevest- europene au scazut in ultimii doi ani cu procente cuprinseintre 40 si 80% in functie de segment, cel mai afectat fiind celrezidential.

More Real Estate a participat de curand la targul Expo Real dinMünchen, al doilea cel mai mare targ imobiliar din Europa, alaturide compania Proiect Bucuresti, specializata in proiectarea decladiri. "Anul acesta am avut in jur de 15 investitori interesatide piata imobiliara din Romania care ne-au abordat in cadrultargului de la München, cinci dintre acestia fiind dispusi sainvesteasca in jur de 200 de milioane de euro pe piata locala. Sprecomparatie, in 2008 am avut 35 de investitori, iar in 2007 142 deinvestitori s-au aratat interesati de piata imobiliara dinRomania", a explicat Papageorgiadis.

El a apreciat ca principalele domenii de interes pentruinvestitorii straini sunt proprietatile care asigura un venitconstant, precum cele logistice si industriale, terenurile agricolesi cele forestiere, precum si terenurile destinate unor proiecteenergetice.

"Cred ca sectorul logistic, cel industrial, dar si cel hotelierreprezinta oportunitati bune de investitii imobiliare pe piatalocala in perioada urmatoare. Au fost cel mai putin afectate decriza si in curand cererea pentru astfel de spatii va creste. Pe dealta parte cred ca sectorul de birouri isi va reveni abia peste doitrei ani, iar in rezidential cel mai bine vor merge proiectele demici dimensiuni", a continuat Papageorgiadis.

In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare din acest an,Papageorgiadis a apreciat ca majoritatea sunt efectuate de clienticare au nevoie urgenta de bani si sunt dispusi sa scada mult dinpret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO