Eveniment

De ce este atat de ravnit fotoliul de lider al PSD, un partid distrus de luptele interne care nu a mai castigat nimic fara Ion Iliescu

De ce este atat de ravnit fotoliul de lider al PSD, un partid distrus de luptele interne care nu a mai castigat nimic fara Ion Iliescu
18.02.2010, 23:35 77

De mai bine de cinci ani PSD nu a castigat nicio batalieelectorala importanta in plan national. Un prea putin curtatpersonaj politic in vremea in care PSD nu facea nici cel mai micefort de a scapa de eticheta de partid-stat - e vorba de TraianBasescu - a facut ce a vrut din PSD in ultimii ani. Vremea in careAdrian Nastase ii chema la ordine pe anchetatori (vezi scandalulstenogramelor PSD de dinaintea alegerilor din 2004) a apus. De laepisodul in care Ion Iliescu dicta procurorului general textullegilor privind proprietatea si declansa nebunia recursurilor inanulare in privinta retrocedarilor proprietatilor au trecut 15ani.
Inlocuirea lui Ion Iliescu cu Mircea Geoana din fruntea PSD, in2005, nu a adus partidului succesul asteptat. Nu i-a adus putereadecat partial - este vorba despre puterea obtinuta pe plan local,in urma unor alegeri. Dar puterea din plan local nu poate fiimplinita total daca nu este binecuvantata de puterea centrala -acolo unde se decide, in mare, ce bani vin sau se intorc sprelocalitati.

Geoana, prizonierul propriei politici
Spre deosebire de Adrian Nastase care a condus PSD cu mana de fiercata vreme Ion Iliescu s-a aflat la Cotroceni, Mircea Geoana a aduso politica de "descentralizare" in partid. PSD este acum, orices-ar spune, un partid in care democratia functioneaza. Dar puterealocala a liderilor PSD a devenit, in cadrul partidului, incredibilde mare. Nu doar de interesul lor de partid, de atasamentul fata deanumite valori, ci mai ales de interesele lor practice va depindeacum cine va fi viitorul sef in PSD. De ei depinde, de asemenea,cine va fi in preajma liderului, lucru extrem de important. Pentruca, cu cat esti mai bine situat la varful unui partid, cu atat veiavea acces la functii administrative mai inalte, in cazul in carecastigi niste alegeri.
Asadar, ideea lui Victor Ponta, anume ca "sunt tanar si nimeninu-mi poate reprosa ca am fost comunist", putea fi valabila in urmacu, sa zicem, zece ani.
Nimeni nu-i poate reprosa nici lui Mircea Geoana, nici lui RaduMazare, nici lui Cristian Diaconescu ca ar fi fost mari comunisti.Chiar si cu eticheta de partid cripto-comunist sau cu cea departid-stat PSD a obtinut, singur si constant, in toate alegerile,cam o treime din electorat. In ultimii ani insa acest lucru nu i-amai fost suficient pentru a se mentine la putere. Ceva trebuieschimbat, dar ce?
Spre sfarsitul anilor '90, Tony Blair, fost premier britanic,mentor politic al lui Adrian Nastase, Mircea Geoana sau VictorPonta, a luat o decizie radicala pentru partidul sau care vegeta inopozitie aproape 10 ani.
A scos din statutul partidului acel articol ce sublinia credintastangii britanice ca statul trebuie sa aiba controlul asupra"mijloacelor de productie". Si a castigat puterea pentru zeceani.
PSD ar vrea sa faca si el o astfel de miscare, dar simpul fapt sate lepezi de Ion Iliescu sau sa spui ca in partid nu mai suntcomunisti nu este de ajuns. Pentru ca, atata vreme cat a fostpremier, Tony Blair a trait din salariu (e drept, sotia sa, avocatde profesie, castiga foarte bine). Dar liderii PSD sunt, cu miciexceptii, foarte bogati. Nu este un pacat, dar este greu sa predicidoctrina stangii (sprijinirea celor aflati in dificultate) dincartierul Primaverii.
Acesta este cadrul general, restul tine de oameni.

Cum a esuat strategia lui Geoana de indepartare adusmanilor
Pana in urma cu cateva zile, Mircea Geoana parea sigur pe el.Reusise sa impuna in partid modul si locul de organizare aCongresului de alegeri - adica alegeri pe liste blocate, organizatela Romexpo, "fieful" liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie,sustinator al sau.
Ce ar fi insemnat "lista blocata? Ca cel care candideaza lapresedintie pune pe lista sa propunerile lui de adjunct alpresedintelui, de secretar general si de vicepresedinti. Ce ar fiinsemnat asta? Ca toti cei care se afla in afara listeicastigatoare pierd orice functie si, evident, orice posibilitate dea mai reprezenta pentru multa vreme ceva.
Mecanismul este asemanator cu cel cu ajutorul caruia Traian Basescul-a inlaturat pe Petre Roman si echipa sa din fruntea PD.
Acest principiu al "castigatorului care ia totul" va conduce lascindarea PSD, a avertizat Ion Iliescu. L-a urmat Adrian Nastase,care, la inceputul saptamanii, si-a retras, cu mare efect public,candidatura. L-a urmat in dezaprobarea lui Geoana Ponta, care si-aanuntat, surprinzator, depunerea candidaturii la sefia PSD. Si l-aurmat Mitrea care, si el, a anuntat ca ar putea sa nu mai vina lacongres. Ponta si-a inregistrat ieri candidatura fara lista.Diaconescu isi pregatise lista, dar, surprinzator, unii dintre ceicarora acea lista le asigura functii de conducere nu doresc aceastaonoare - este vorba despre Nicu Banicioiu, liderul tineretului PSD,sau Valeriu Zgonea, care privesc in alta parte. Altii, aflati peaceeasi lista, sunt, de fapt, sustinatori ai lui Geoana - de pildaIon Chelaru si Carmen Moldovan, carora actualul lider le-a propusfunctia de vicepresedinti.
Pana in final, insa, chiar Mircea Geoana si-a inregistratcandidatura fara lista, lucru care arata ca a cedat in final.
Mai mult, este posibil si chiar asteptat ca Adrian Nastase sarevina asupra deciziei de a nu mai candida.

Noapte cutitelor lungi
Cui foloseste acest lucru? Aparent lui Geoana. Insa, in ultimavreme, chiar oamenii de mai sus au facut, pe fata sau mascat,opozitie actualului lider. Va fi decisiva o reuniune de astazi aPSD, ultima inainte de congres.
Si, mai ales, va fi decisiva seara de dinaintea congresului.
Mai mult ca la alte partide, serile sunt decisive in PSD. IonIliescu a pierdut sefia partidului in seara de dinainteacongresului din martie 2005, cand influentul, pe atunci, grup de laCluj l-a determinat pe "combinagiul" PSD, Viorel Hrebenciuc, satreaca de partea lui Geoana. Eliminarea lui Nastase de laconducerea PSD si din fruntea Camerei Deputatilor a fost decisaintr-o noapte a lui 2006 intr-un hotel al fratilor Negoita, uniidintre sponsorii partidului. Cine va pierde si cine va castiga innoaptea ce vine vom vedea sambata.

Unde sta forta PSD-ului

In ultimii doi ani PSD si-a consolidat puterea in Moldova siOltenia, faimoase pentru scorurile uriase pe care le primea inalegeri Ion Iliescu in primii ani de dupa Revolutie.
La parlamentarele din 2008, PSD a colorat in rosu, culoareaoficiala a partidului, Gorjul, Valcea, Doljul, Argesul, Oltul,Teleorman, Botosani, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Buzau, Galati,Braila, Constanta.
Pe logica politica, aceste judete sunt indreptatite sa aiba treceremai mare in partid, adica sa castige functii importante si sacontribuie la strategiile partidului. Multe din aceste judete suntprintre cele mai sarace din Romania, asa se explica votultraditional pentru stanga. La prezidentialele din 2010, Geoana apierdut Constanta care a votat masiv cu Traian Basescu, insa acastigat Bucurestiul, fieful PD-L, astfel liderul organizatieiMarian Vanghelie a ajuns pe o pozitie extrem de importanta inpartid. (Doina Anghel)

Fotoliul de lider
Cine va castiga sambata functia de presedinte al PSD estecondamnat, in ochii social-democratilor, sa devina in scurt timplider al opozitiei si sa castige in 2014 PresedintiaRomaniei.
Peste 5 ani, Traian Basescu, spaima social-democratilor de 10 anide zile, nu va mai putea candida la prezidentiale, iarsocial-democratii, care nu cu mult timp in urma erau cea maiimportanta forta politica a Romaniei, spera sa revina la puteremacar atunci.
Iar Traian Basescu le-a demonstrat clar ca nu poti sa fii partidulnumber one daca nu castigi cea mai importanta cursa politica dintara. Pentru urmatorii cinci ani asadar, PSD va trebui, dacadoreste sa preia puterea in Romania, sa isi "creasca" candidatul laprezidentiale, iar liderii vor trebui sa gaseasca o cale de a-lsprijini fara sa-l sape la radacina. Insa daca actualul sef alstatului nu va mai candida, asta nu inseamna automat ca PSD, a douaforta politica din Romania, va castiga aceasta cursa, pentru ca siPD-L si PNL au dovedit ca pot crea lideri.
Pe de alta parte, cel care va castiga mandatul sambata va trebui sadozeze cu inteligenta orgoliile din partid, ale liderilor defiliale care nu au pierdut alegerile in circumscriptiile lor din2000 incoace, dar care se vad indepartati de la prajituraguvernarii, pentru ca liderii nu au forta sa mai aduca partidul laputere dupa ce Nastase a pierdut prezidentialele in fata luiBasescu in 2004. (Doina Anghel )

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO