Eveniment

De unde a provenit scaderea PIB-ului pe primul trimestru de 6,4%

De unde a provenit scaderea PIB-ului pe primul trimestru de 6,4%
18.05.2009, 19:46 1184
 
Institutul National de Statistica a publicat cifra globala privind evolutia produsului intern brut (PIB) pe primul trimestru, care indica o scadere de 6,4% fata de primul trimestru din 2008. Deocamdata nu se stie care a fost contributia fiecarui sector din economie la aceasta scadere, PIB-ul pe componente urmand sa fie publicat pe 2 iunie.
Pe baza unui sondaj realizat de ZF in randul analistilor si expertilor in economie, reiese insa ca doar constructiile au avut un aport pozitiv in evolutia economiei pe primul trimestru, inregistrand o crestere cuprinsa intre 3 si 5% fata de primul trimestru din 2008.
„Constructiile au inregistrat in primul trimestru o crestere de doar 2 sau 3% fata de primul trimestru din 2008, ceea ce inseamna o ajustare puternica. De la cresteri anuale de 30% aterizam la doar 3%. In trimestrele doi si trei ne asteptam ca scaderile din sectorul constructiilor sa se adanceasca si sa treaca pe minus", mentioneaza Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Romania.
Constructiile au insa o pondere destul de redusa in formarea PIB-ului, de sub 10%. Anul trecut in trimestrul intai, constructiile au insemnat 6,14% din PIB.
 
Serviciile si industria conteaza mai mult
Mult mai mult conteaza in economia romaneasca serviciile si industria, cu ponderi de 50%, respectiv circa 30%.
Serviciile, care au trei mari componente - retailul, activitatile financiare si alte activitati de servicii, au inregistrat in primul trimestru o scadere „asemanatoare cu scaderea PIB-ului", spun analistii. Cu o scadere cuprinsa intre 5 si 10%, serviciile reprezinta astfel una din cauzele principale ale scaderii economiei din primul trimestru.
Institutul National de Statistica a publicat deja cifrele privind comertul cu amanuntul din primul trimestru, care indica scaderi puternice, in retailul cu autovehicule de 44% si in retailul cu carburanti, de 13%.
In retailul alimentar, vanzarile au avut o crestere redusa de 1,5%, iar in retailul non-alimentar, s-a inregistrat un declin de -3,8%.
In ceea ce priveste activitatile financiare care includ in principal serviciile bancare, asigurarile si inchirierile, BNR a publicat evolutia pe primul trimestru a creditului neguvernamental.
In martie soldul creditului a avansat cu doar 2% fata de decembrie 2008. Fata de anul trecut, cresterea in termeni reali a creditului a fost de 15%, in timp ce in martie 2008 cresterea fusese de peste 40%.
Industria a inregistrat in primele trei luni ale anului o scadere de peste 10%, estimarile ajungand chiar si la 15%.
Potrivit datelor publicate de INS, productia industriala a avut in primul trimestru un declin de 11,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Diferenta dintre productia industriala si componenta de industrie care apare in formarea PIB-ului este ca productia industriala exprima rulajul total al companiilor (in termeni de cifra de afaceri), in timp ce industria din PIB exprima valoarea adaugata bruta (adica cifra de afaceri minus resursele utilizate).
Incasarile la bugetul statului care reprezinta circa 10-12% din produsul intern brut, alaturi de constructii, servicii, industrie si agricultura, au scazut in primul trimestru cu mai mult de 5%.
Ministerul de Finante a publicat executia bugetara pe primul trimestru care indica o scadere cu 5,5% fata de anul trecut.
 
Consumul a scazut drastic
Consumul a scazut cu peste 10% in primul trimestru, estimeaza analistii. Acesta reprezinta circa 90% din PIB. Scaderea consumului se reflecta in principal in scaderea retailului si a serviciilor. Deficitul extern - exporturi minus importuri - a avut o contributie pozitiva la cresterea Produsului Intern Brut, din moment ce scaderea importurilor a depasit scaderea exporturilor.
In datele INS, exporturile au scazut in primul trimestru cu 19,4%, iar importurile cu 35,4%, insa acestea sunt datele nominale, care difera de cifrele reale din produsul intern brut, explica analistii.
„Datele publicate sunt nominale si diferite fata de cele reale care apar in formarea PIB-ului", precizeaza Rozalia Pal.
In mod traditional trimestrul I are cea mai mica pondere in evolutia produsului intern brut pe intreg anul.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO