Eveniment

Deficit istoric de doar 89 mil. euro in februarie

Deficit istoric de doar 89 mil. euro in februarie
14.04.2009, 19:39 17

Pentru prima data in ultimii cinci ani, Romania inregistreaza un deficit de cont curent lunar format din doar doua cifre: 89 mil. euro, dupa ce in ianuarie deficitul a fost de 525 mil. euro, iar in decembrie de 882 mil. euro.

Fata de luna februarie a anului trecut, deficitul este de 12 ori mai mic. In 2008, media lunara a deficitului de cont curent a fost de 1,4 mld. euro. Insa din decembrie a inceput o reducere accelerata a indicatorului, odata cu declinul importurilor, care a redus semnificativ deficitul comercial (exporturi minus importuri) la mai putin de jumatate fata de anul trecut.
Lucian Anghel, economist-sef al BCR spune: "S-a inregistrat o scadere abrupta a deficitului de cont curent, odata cu reducerea puternica a cererii interne care a diminuat importurile. Bunurile si serviciile au scazut cu 60%, iar veniturile cu 14%. Transferurile curente au inregistrat in schimb o crestere semnificativa de 81%".
Transferurile curente, care reflecta in balanta de plati banii trimisi in tara de cei care lucreaza in strainatate, au atins in februarie un nivel record, de aproape un miliard de euro. Finantarea deficitului de cont curent nu a mai fost o problema in februarie, din moment ce investitiile straine directe au fost de cinci ori mai mari, de 462 mil. euro, dupa ce in 2008 investitiile straine au acoperit doar 55% din deficit.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO