Eveniment

Deficitul bugetar a explodat în decembrie. Guvernul Ponta a cheltuit 18 mil. lei pe oră, iar deficitul a ajuns la 13,5 mld. lei

Deficitul bugetar a explodat în decembrie. Guvernul...

Autor: Claudia Medrega

09.01.2015, 00:07 1474

Bugetul a fost ţinut sub control în primele 11 luni ale anului trecut, dar în decembrie, conform „tradiţiei“, Guvernul a dat drumul la cheltuieli şi deficitul a explodat la peste 13 mld. lei, încadrându-se totuşi în limita de 2% din PIB. Deficitul bugetar a sărit la sfârşitul anului trecut la 1,98% din PIB, potrivit datelor estimative comunicate ieri de Darius Vâlcov, ministrul finanţelor. Astfel, şi în 2014 s-a repetat istoria creşterii spectaculoase a deficitului în ultima lună a fiecărui an. Deficitul a ajuns la sfârşitul lunii decembrie la peste 13 mld. lei, după ce în noiembrie a fost de doar 250 mil. lei, adică 0,04% din PIB. Totuşi, deficitul bugetar a rămas în ţinta agreată cu FMI şi Comisia Europeană. Datele finale privind execuţia bugetară din 2014 vor fi cunoscute după 25 ianuarie. Colectarea veniturilor bugetare a rămas şi anul trecut la un nivel modest. Iar România rămâne o ţară europeană cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB. Toate guvernele din ultimul deceniu au pus pe masă proiecte pentru majorarea veniturilor prin îmbunătăţirea colectării taxelor, dar acestea au rămas în mod uzual doar la nivel declarativ. În realitate, ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată pragul de 33%. C

Pentru 2014 autorităţile au mizat iniţial pe venituri de 216,8 mld. lei, în creştere cu 8,4% faţă de încasările efective din 2013. După a treia rectificare bugetară nivelul veniturilor a fost majorat la 217,4 mld. lei, adică o creştere de 8,7% comparativ cu sumele efectiv colectate în 2013. Execuţia bugetară după primele 11 luni au indicat un avans al veniturilor de 6,8%. În 2013 creşterea veniturilor bugetare faţă de 2012 a fost de 3,6%.

Ministrul Finanţelor se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 mld. lei programul de încasări pentru acest an. Anul trecut încasările suplimentare au fost de 12 mld. lei, din care 9 mld. de lei au provenit din colec­tarea de taxe şi impozite. Astfel, din cele două taxe suplimentare ñ respective impozitul pe construcţiile special şi accize s-au încasate 2,5 mld. lei, iar restul de 6,5 mld. lei au provenit din combaterea eva­ziunii fiscale, după cum a declarat pre­mierul Victor Ponta, prezent la conferinţa organizată la Ministerul Finanţelor.

Guvernul mizează pentru în acest an pe venituri de 226,4 mld. lei, iar cheltuielile bugetare sunt estimate la 239,4 mld. lei, deficitul fiind de 13 mld. lei. Ajustarea fiscală va continua, deficitul bugetar cash urmând să fie redus la 1,83% din PIB, în concordanţă cu îndeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) care anul viitor se situează la 1% din PIB în termeni structurali.

Raportat la valoarea PIB pentru 2015 estimată de Comisia Naţională de Prognoză la 709,7 mld. de lei, nivelul încasărilor bugetare va coborî sub 32% din PIB, astfel că 2015 se profilează în scenariul bugetar al autorităţilor ca fiind unul dintre cei mai slabi ani din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimul deceniu.

În acest an rămâne în vigoare reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit, măsuri care vor avea un impact negativ cumulat asupra veniturilor bugetare de peste 7 mld. lei. Reducerea cotei impozitului pe construcţii speciale de la 1,5% la 1% ar urma să creeze un gol de venituri de aproape 550 mil. lei. Toate măsurile de politică fiscală care afectează veniturile anului 2015 vor avea un impact bugetar negativ de circa minus 4,2 mld. lei cumulat. Pe partea de cheltuieli, măsurile de politică fiscală pregătite pentru 2015, precum majorarea salariilor din învăţământ şi sănătate sau creşterea salariului de bază minim, au un impact cumulat de aproape 5 mld. lei.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări din nou că nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat în 2015 şi 2016 şi nu vor fi introduse noi impozite.

Proiectul noului Cod Fiscal şi a noului Cod de Procedură Fiscală va fi finalizat de Guvern până la 15 februarie, iar ulterior va fi prezentat încă o dată în dezbatere publică şi transmis Parlamentului la 15 martie, pentru dezbatere şi adoptare. "Dacă reuşim să dezbatem şi să adoptăm până în 30 iunie, am avea pentru prima dată un Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală în primul rând prin dezbateri cât mai detaliate şi serioase, şi adoptare prin consens politic", a declarat Ponta.  El a susţinut că documentele vor fi discutate în Parlament până când va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, o poziţie comună, intenţia fiind însă ca noile coduri să fie aplicate de la începutul anului viitor.


Ce planuri are pentru 2015 ministrul finanţelor Darius Vâlcov

 Introducerea începând cu trimestrul al doilea a loteriei bonurilor fiscale.

 Îmbunătăţirea programului Prima casă printr-o alocare suplimentară şi prin extinderea sferei.

 Implementarea acceptării plăţii cu cardul pentru taxe şi impozite prin Trezoreria statului. Trezoreria statului va deveni acceptator de carduri, ca o bancă.

 Definitivarea unui normativ de costuri pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii aplicabil tuturor instituţiilor publice din România, care ar putea să ducă în câţiva ani la reduceri semnificative ale cheltuielilor cu bunuri  şi servicii, cu 10-20%.

 Republicarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală (care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016).

 Centralizarea plăţii  amenzilor contravenţionale şi realizarea într-un cont unic, urmând să fie realizată o bază comună cu Ministerul de Interne.

 Modificarea legilor finanţelor publice şi finanţelor publice locale, precum şi a legii privind prevenirea şi combaterea evazunii fiscale.

 Înfiinţarea unei bănci de dezvoltare în cadrul Eximbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO