Eveniment

Disputa privind aprobarea in 30 de zile a constructiilor

10.11.2009, 23:17 30

Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, impreuna cu 44de asociatii si ONG-uri, protesteaza impotriva unei legi demodificare a legii constructiilor prin care orice cerere deautorizatie de constructie sau de desfiintare la care nu s-a primitraspuns in 30 de zile sa fie considerata ca "aprobata tacit".

Arhitectul-sef considera ca aceasta lege va da nastere unorprobleme juridice foarte mari. "Nicaieri in lume nu este acestsistem. Actele depuse pentru eliberarea unei autorizatii deconstruire trebuie verificate atent. In felul acesta te trezesti cacineva se apuca sa construiasca pe terenul altuia si vine la tinela primarie sa spuna ca are acord tacit."

Mai multe asociatii si ONG-uri care au format "Platforma pentruBucuresti" au solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulgelegea adoptata de Camera Deputatilor care modifica Legea 50/1991privind autorizarea executarii constructiilor, care a fost adoptatape 3 noiembrie de Camera Deputatilor.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca propunerea "este deosebit depericuloasa" pentru dezvoltarea urbana si protejarea patrimoniului.Astfel, daca aceasta propunere legislativa va fi promulgata, estefoarte posibil ca in cazul in care autoritatea locala "dinneglijenta sau in complicitate cu proprietarul" nu raspunde in 30de zile, in urmatoarea zi sa poata fi demolate imobile cu valoarearhitecturala, chiar monumente istorice sau in cazul autorizatiilorde construire sa poata fi incepute lucrari ilegale. Senatul arespins aceasta propunere legislativa, iar Guvernul a dat aviznegativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO