Eveniment

După revocarea şefului CSA urmează CNVM: Numirile comisarilor contestate la Senat

După revocarea şefului CSA urmează CNVM: Numirile comisarilor contestate la Senat

Autor: Roxana Pricop

16.10.2012, 11:55 1264

Biroul permanent al Senatului a primit o scrisoare prin care este contestată numirea conducerii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) din martie, unul dintre semnatari fiind Sorin Pantiş(FOTO), fost ministru al Telecomunicaţiilor.

"Am primit la Biroul permanent al Senatului o scrisoare semnată de Sorin Pantiş prin care este contestată numirea la conducerea CNVM a Ştefaniei Ferencz, a lui Marcu Gheorghe şi Gheorghe Albu", a spus senatorul PDL Ovidiu Marian pentru ZF.

Contactat de ZF, Varujan Vosganian, vicepreşedintele PNL, a confirmat că Senatul analizează problemele semnalate în scrisoare.

"Scrisoarea a fost trimisă la Avocatul Poporului care a trimis-o Senatului spre analiză. Este contestat caracterul statutar al numirii comisarilor din martie", a spus Vosganian.

Pe 27 martie, parlamentul a aprobat noua conducerea a CNVm deşi mandatele celor în funcţie nu se încheiaseră.

Noul preşedinte al CNVM este Carmen Negoiţă, susţinută de PDL, care din 2007 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Comisiei, în locul ei pe poziţia de vicepreşedinte a fost ales senatorul Gheorghe Marcu, preşedintele departamentului pentru mediul de afaceri, piaţa de capital şi IMM din PSD. Dorina Mihăilescu, susţinută de PSD, a obţinut o prelungire a mandatului de comisar cu încă cinci ani, iar deputatul Gheorghe Albu, susţinut de PD-L, a fost validat drept comisar de Parlament. Ştefania Ferencz, de profesie avocat şi fără niciun fel de experienţă pe bursă, fost consilieră a premierului Emil Boc, a obţinut funcţia de comisar.

Aceste posturi sunt plătite cu salarii care pot depăşi 10.000 de euro pe lună, iar Parlamentul i-a validat deşi legea spune clar că doar persoane cu experienţă pot fi numite în astfel de funcţii. Mai mult, selecţia candidaţilor trebuie să se facă dintr-o listă ce conţine un număr mai mare de candidaţi decât numărul membrilor ce urmează a fi aleşi. Surse parlamentare susţin că în martie nu s-a întâmplat acest lucru: numele candidaţilor pentru funcţiile de conducere de la CNVM au venit în plicuri închise, direct de la centrul partidelor, cu specificaţii concrete ce post îi este destinat fiecărei persoane în parte, fără contracandidaţi, mai susţin surse parlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO