Eveniment

Dupa tradare si spionaj, Seres este acuzat de subminarea economiei in dosarul Hidroelectrica

Dupa tradare si spionaj, Seres este acuzat de subminarea economiei in dosarul Hidroelectrica

Codrut Seres, fostul ministru al Economiei si Comertului: Acuzatia care mi se aduce este la fel de fortata si de absurda ca si cea de tradare si spionaj, de care nu s-a mai auzit nimic de trei luni. Mai au sa ma acuze de genocid si au terminat cu toate acuzatiile.

12.04.2007, 20:20 35

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declansat urmarirea penala in 3 aprilie, cei noua fiind acuzati de subminarea economiei nationale, complot si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Ieri s-au prezentat la audieri directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea si presedintele ANRE, Nicolae Opris, urmand ca astazi sa vina la Parchet si Codrut Seres. Totodata, fostul ministru este pus sub invinuire in dosarul privatizarilor.
"Am primit citatie sa ma duc maine (astazi - n.r) la DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - n.r.), dar nu stiu ce contine acest dosar si la ce se refera", a declarat Codrut Seres.
Fostul ministru a adaugat ca se va prezenta la DIICOT si ca va oferi procurorilor toate detaliile necesare privind ancheta deschisa.
"Acuzatia care mi se aduce este la fel de fortata si de absurda ca si cea de tradare si spionaj, de care nu s-a mai auzit nimic de trei luni. Mai au sa ma acuze de genocid si au terminat cu toate acuzatiile", a afirmat Seres.
In august anul trecut, directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
Oprea, alaturi de alte persoane, este judecat pentru prejudicierea Hidroelectrica cu aproximativ 1,8 milioane de euro.
Procurorii au stabilit cele noua persoane urmarite penal in noul dosar Hidroelectrica au pus in pericol grav sistemul economic national, constituindu-se intr-o structura suprapusa pe organigarama societatii.
Potrivit unui comunicat al Parchetului instantei supreme, in perioada anilor 2002-2003, cei noua invinuiti, folosindu-se de prerogativele functiilor in care au fost investiti, s-au constituit intr-o grupare avand o structura suprapusa pe organigrama Hidroelectrica. Gruparea astfel constituita a folosit Hidroelectrica in scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri ce au fost de natura sa submineze economia nationala prin afectarea functionarii sistemului energetic national in conditii de siguranta, cu repercusiuni grave asupra intregului sistem economic national.
Astfel, prin manopere ilicite, membrii asociatiei au desfasurat actiuni comisive si omisive ce au condus la instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor pagube in dauna Hidroelectrica si implicit in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta Sistemului Energetic National. In cauza, cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor in care au fost comise faptele, a adaugat sursa citata.
La inceputul lui martie, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, care a participat la sedinta de bilant a Ministerului Public, declara ca procurorii anticoruptie fac cercetari privind retehnologizarea de la Portile de Fier, parte disjunsa din cazul Hidroelectrica, deferit deja justitiei.
Seful DNA a subliniat ca nu face referire la premierul Calin Popescu-Tariceanu, fiind cercetari in acte premergatoare urmaririi penale, insa procurorii anticoruptie au decis declinarea dosarului catre DIICOT avand in vedere natura faptelor.
Potrivit lui Morar, in dosar s-ar prefigura infractiuni de abuz in serviciu. Tot atunci, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, declara, intr-o emisiune televizata, ca dosarul privind retehnologizarea de la Portile de Fier a fost declinat, in urma cu o zi, de la DNA la DIICOT.
In cadrul sedintei de bilant a Ministerului Public, presedintele Traian Basescu le-a cerut procurorilor sa aplice legea indiferent daca persoana avuta in vedere este presedintele tarii sau omul de rand.
"Va cer un singur lucru: aplicati fara discriminare legea", le-a spus Basescu procurorilor.
El a subliniat ca, indiferent de campaniile mediatice la care procurorii ar fi supusi, nu exista lucru mai important pentru romani decat o justitie corecta.
"In ceea ce va priveste, estimez ca vor fi dosare grele, care mai devreme sau mai tarziu se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante", le-a mai spus seful statului procurorilor.
Premierul Tariceanu a declarat, referindu-se la afirmatia presedintelui privind finalizarea, in perioada imediat urmatoare, a unor "dosare grele", ca nu se simte vizat, dar ca nu intelege de unde cunoaste seful statului detalii despre activitatea justitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO