Eveniment

E&Y: TVA redusa la locuinte va avea efecte moderate

E&Y: TVA redusa la locuinte va avea efecte moderate

Alexander Milcev, partener la compania de consultanta si audit Ernst&Young

28.01.2009, 19:52 75

Legea conform careia nivelul TVA scade de la 19% la 5% la achizitia unei locuinte noi cu un pret mai mic de 380.000 de lei va produce efecte moderate, cauza principala a stoparii pietei imobiliare fiind lipsa finantarii, nu impozitarea excesiva, a declarat pentru ZF Alexander Milcev, partener la compania de consultanta si audit Ernst&Young.

"S-a incercat o revigorare a pietei imobiliare. Probabil o sa aiba un impact, insa acesta va fi moderat pentru ca in momentul actual este mai putin importanta reducerea de 14% a costului la locuinte in conditiile in care nu ai finantare. Piata imobiliara s-a oprit din cauza lipsei finantarii, nu din cauza impozitarii excesive. Vom vedea dupa jumatate de an daca masura a fost de succes sau nu. Este o masura bine-venita si cu siguranta vor cumpara investitorii care au bani", adauga el. Legea care prevede introducerea unei cote reduse de TVA de 5% a ramas deocamdata fara efecte, tinand cont ca cele mai importante firme din imobiliare nu au vandut nicio locuinta in noile conditii.
Milcev spune ca alaturi de aceasta lege, o modificare importanta prevazuta in Codul fiscal care este in vigoare pana la sfarsitul acestui an este scutirea de impozit a tranzactiilor bursiere. "Scutirea de impozit pe profit pentru persoane juridice si de impozitul pe venit la persoanele fizice pentru tranzactiile pe bursa este o masura bine-venita. Pentru cei care vor reusi sa castige bani pe Bursa in 2009 va reprezenta niste venituri in plus, dar nu trebuie uitat ca si pierderile de pe Bursa in aceasta perioada nu vor fi deductibile. Deci acesta este reversul medaliei, asa ca atentie pentru investitorii care ies sau intra pe Bursa", adauga Alexander Milcev.
In opinia sa, o masura importanta pentru companii in perioada de criza ar fi modificarea legii privind achitarea TVA la incasarea facturii, prin care plata impozitului indirect la bugetul de stat sa fie amanata pentru companiile care nu si-au recuperat banii de la clienti. "Chiar daca este in beneficul companiilor, nu consider ca aceasta masura va fi adoptata, intrucat guvernul are nevoie de fonduri la buget", explica el.
In opinia sa, autoritatile de control vor fi mult mai agresive decat anul trecut, iar companiile trebuie sa fie mult mai pregatite decat inainte. "Ne asteptam la cresterea controalelor fiscale. Cred ca Ministerul Finantelor ar trebui sa puna mai mult accent pe colectare in aceasta perioada de criza si prin asta sa reducem deficitul bugetar", a declarat Milcev.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO