Eveniment

EcoFin: Drumul spre euro al Romaniei nu va fi afectat de situatia din Grecia, fiecare tara are parcursul ei

EcoFin: Drumul spre euro al Romaniei nu va fi afectat de situatia din Grecia, fiecare tara are parcursul ei
16.03.2010, 23:05 56

Situatia Greciei nu va afecta parcursul tarilor candidate laeuro din Europa de Est, cum este cazul Romaniei, care va trebuidoar sa-si respecte angajamentele pentru a adopta moneda unicaeuropeana conform calendarelor stabilite, au spus ierireprezentantii ministrilor de finante ai Uniunii Europene(EcoFin).

"Actionam in sensul respectarii regulilor. Asiguram un tratamentperfect egal pentru toti candidatii la zona euro", a raspuns ieriOli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetaredin cadrul Uniunii Europene, la intrebarea daca situatia din Greciava avea un impact asupra extinderii zonei euro.

Romania are ca tinta intrarea in zona euro in 2015, in timp ceBulgaria si tarile baltice, care au monedele legate de euro princonsiliu monetar, au ca obiectiv aderarea la zona euro in2012-2013.

Grecia a intrat in vizorul pietelor financiare dupa ce noulguvern de la Atena a anuntat un deficit bugetar mai mare decat celprognozat, existand temerea ca statul elen nu va putea rambursadatorii de circa 25 mld. euro care au scadenta in aceastaprimavara.

"Decizia de a intra in zona euro este doar aRomaniei"

Exista opinii ca Grecia nu a fost suficient de bine pregatita saintre in zona euro si ca statele puternice din Vest nu vor maiaccepta intrarea in zona euro a altor tari a caror economie nu estesuficient de pregatita pentru moneda unica europeana.

Temerea nu este impartasita nici de Wolgang Munchau, unul dincei mai cunoscuti comentatori ai cotidianului Financial Times,specialist pe zona euro.

"Romania si celelalte tari din Europa de Est care vor sa intrein zona euro nu vor fi afectate de situatia din Grecia. Romania areo structura a economiei diferita de cea a Greciei, spre exemplu areindustrie, este bine angrenata in schimburile economice europene.Decizia este doar la Romania daca vrea sa intre in 2015 sau mairepede in zona euro", a spus Munchau pentru ZF.

Reprezentantii EcoFin au mai anuntat ieri ca Uniunea Europeanaeste pregatita sa intervina daca va fi nevoie pentru Grecia, dar ausubliniat ca masurile luate de statul elen de reducere adeficitului bugetar sunt suficiente pentru a convinge pietelefinanciare.

"Eurogrupul reafirma angajamentul statelor membre de a actionacoordonat si eficient daca va fi nevoie. Au fost clarificatemodalitatile tehnice care vor fi activate rapid in caz ca va finevoie. Obiectivul nu va fi de a furniza finantare la dobanda mediea zonei euro, ci de a pastra stabilitatea financiara a euro caintreg", a subliniat Jean Claude Juncker, presedintele Eurogrup,grupul tarilor din zona euro.

Decizia privind Grecia a fost cea mai asteptata de la reuniuneade luni a ministrilor de finante din zona euro, care a precedatintalnirea ministrilor de finante ai UE de ieri. Pietele financiareau parut ieri multumite de declaratiile oficialilor europeni, carepentru prima data au vorbit despre modalitati "tehnice" deinterventie si de "rate de dobanda" in cazul unui eventual ajutor,chiar daca nu au dat mai multe indicii si au spus ca in continuarese discuta. Ca reactie, obligatiunile elene au crescut ieri cu 6puncte de baza (0,06%), pana la o cotatie de 100,8% fata devaloarea nominala, ceea ce inseamna o reducere a randamentului,deci a dobanzii la care Grecia se va putea imprumuta pentru a-sirefinanta datoria publica.

Randamentul in euro al bondurilor elene cu scadenta la 10 anieste in acest moment de 6,12%, conform Bloomberg, dublu fata dedobanda la care se imprumuta Germania, de 3,16%, dar mai mica decatcotatia pentru Africa de Sud, de 8,9%, sau Ungaria, cu 7,5%.

Revenirea economica ar putea avea loc la mijlocul lui2010

Mesajul EcoFin este ca masurile luate de catre state pentrurelansarea economica, de atenuare a efectelor crizei, pot ficontinuate, chiar daca anterior a existat ideea ca a venit timpulde a renunta la o parte dintre aceste masuri, pentru a nu impovarasi mai mult statele cu datorii provocate de deficite.

Spre exemplu, masurile temporare de sprijin pentru piata forteide munca (cum este cazul somajului tehnic in Romania) va trebui sainceapa sa fie retrase cand revenirea va fi "securizata". "Pe bazacelor mai recente prognoze ale Comisiei privind crestereaeconomica, un benchmark (o borna - n.red.) pentru revenireaeconomica ar putea fi mijlocul anului 2010, luand in considerareintarzierea cu care piata muncii reactioneaza la revenireaeconomica", s-a conchis la reuniunea EcoFin de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO