Eveniment

Economia a crescut peste aşteptări în T3, dar este prea devreme pentru a se vedea în consum

Autor: Iulian Anghel

16.11.2011, 00:03 192

Creşterea economică din trimestrul al treilea de 4,4%, faţă de T3 2010 anunţată ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) a depăşit şi cele mai optimiste aşteptări ale analiştilor şi oamenilor de afaceri. Dar, din păcate, această creştere nu poate fi "vândută" în exterior foarte bine întrucât investitorii străini sunt ocupaţi cu criza datoriilor din Europa. România a avut cea mai mare creştere a PIB-ului din Uniunea Europeană.

Până marţi-dimineaţă, cele mai optimiste prognoze avansate de analiştii băncilor indicau o creştere situată între 2,6% şi 3% pentru T3. Cu rezultatul de 4,4%, creşterea economică din acest an după nouă luni se ridică la 2,7%, ceea ce înseamnă că sunt şanse ca pe tot anul creşterea să depăşească 2%, în ciuda faptului că, în trimestrul 4, economia a mai încetinit din cauza a ceea ce se întâmplă în Europa.

Încălcând cutuma conform căreia niciun oficial nu are voie să anunţe înainte de Statistică rezultatele economice, deşi le ştie, preşedintele Băsescu a anunţat luni-seară, la postul public de televiziune, creşterea de 4,4% pe trimestrul trei. El a anunţat chiar şi creşterile pe sectoare, cu toate că Statistica le va da publicităţii pe 6 decembrie. Potrivit preşedintelui, agricultura a crescut cu 25% în T3, turismul cu 17%, construcţiile cu 7,2%, iar industria cu 5,5%.

Comentând rezultatele, analiştii observă importanţa agriculturii la acest procent de creştere neaşteptat de mare şi opinează că, dacă avansul este unul sezonier, acest lucru ar putea să ofere surprize nu tocmai plăcute pentru creşterea economică din 2012.

"Datele semnal au indicat că PIB-ul în T3 a înregistrat o creştere anuală de 4,4% - peste aşteptările pieţei de 1,8% şi proiecţia noastră de 1,7%. Surpriza a fost probabil rezultatul unei contribuţii mai mari a sectorului agricol în urma unei recolte deosebite", a spus Vlad Muscalu, economist al ING Bank.

Adrian Porumboiu, proprietar al unui business de peste 160 mil. euro în agricultură, crede însă că şi anul viitor agricultura va contribui substanţial la creşterea PIB-ului. "Creşterea înregistrată în al treilea trimestru pe baza agriculturii era de aşteptat. Am spus încă de acum un an că vor veni ani când evo­luţia agriculturii se va simţi în PIB. Estimam anul trecut că agricultura va aduce un plus între 4% şi 6% în PIB".

Jens Hoesel, directorul producătorului de bere Bergenbier, admite că avan­sul PIB-ului este neaşteptat, dar arată că este prea devreme să spunem dacă el se va reflecta sau nu la nivelul consumului. "Aş­teptăm lunile care tradiţional sunt mai slabe, aşa cum este aceasta (noiembrie - n.red.) pentru a vedea mai multe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO