Eveniment

Economia a scazut mai putin decat se astepta piata, dar vecinii sunt deja pe plus

Economia a scazut mai putin decat se astepta piata, dar vecinii sunt deja pe plus
12.05.2010, 23:07 30

Recesiunea a persistat in primul trimestru in Romania, asa caProdusul Intern Brut (PIB) a scazut cu 2,6% fata de aceeasiperioada a anului trecut, adica mai putin fata de prognoza de 3,4%a analistilor, in timp ce alte economii din regiune incep sa isirevina.

In Cehia, de exemplu, economia a avansat cu 1,2% fata de primeletrei luni din 2009, in timp ce in Ungaria cresterea PIB s-a situatla 0,1%. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, economiaromaneasca a scazut cu 0,3%, aceasta fiind cea mai buna performantatrimestru la trimestrul anterior consemnata in ultimul an sijumatate, potrivit datelor preliminare publicate de InstitutulNational de Statistica (INS).

Implicit se confirma temerile recente ale FMI privind scadereaveniturilor bugetare, iar intregul buget va trebui acum rectificatpe baza noilor prognoze. "Cererea interna scazuta si vremeanefavorabila din timpul iernii au determinat aceste rezultatenegative. Pe de alta parte, cererea externa ridicata din zona euroa sprijinit evolutia industriei si a diminuat amploarea declinuluieconomic", explica Eugen Sinca, analist in cadrul departamentuluide cercetare al BCR. Ca atare, BCR si-a inrautatit prognoza decrestere pe 2010 de la 1,9% la 0,2%. Si Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen, spune ca evolutia economiei este subasteptarile pe care piata le avea in urma cu trei luni, candexistau estimari pentru o crestere usoara a PIB in primultrimestru. "Ultimele date arata insa ca iesirea din recesiune estemult mai dificila decat ne asteptam, industria, retailul siconstructiile avand o performanta dezamagitoare in primele doualuni ale anului."

In ciuda asteptarilor pozitive de la inceputul acestui an,perspectivele privind evolutia economiei s-au inrautatit treptat inultima perioada, cresterea prognozata de Guvern si FMI pentru acestan coborand de la 1,3% la 0,8%, pentru ca acum sa ajunga la unscenariu de "crestere zero" sau chiar scadere cu 0,5% fata de2009.

Dupa datele statistice pe februarie si partial din martie,analistii se asteptau chiar la o performanta mai proasta petrimestrul I decat cea relevata de cifrele oficiale, acestiaanticipand o reducere a PIB cu 3,4% in termeni reali fata deprimele trei luni din 2009 si cu 0,5% ajustat sezonier fata deperioada octombrie-decembrie 2009, potrivit unui sondaj publicatmarti de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania(AAFBR). Estimarile analistilor variau intre -2,2% si -4%,respectiv intre -0,8% si 0,4%.

Masurile de restructurare a sectorului public prin reducereasalariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor si ajutorului de somajcu 15% ar putea afecta, de asemenea, cresterea economiei anulacesta prin efectul negativ asupra cererii de consum, apreciazaanalistii.

"Perspectivele pentru restul anului nu sunt foarteincurajatoare. Pachetul de austeritate fiscala anuntat recent incadrul acordului cu FMI ce cuprinde reduceri ale fondului desalarii din sectorul public si ale transferurilor sociale vacomprima cererea interna. Programul de diminuare a cheltuielilorcurente va afecta pe termen scurt cresterea economiei, dar este oprioritate petru redresarea pozitiei fiscale, eliberarea unorresurse suplimentare pentru cheltuieli de capital si imbunatatireaperspectivei investitorilor straini", comenteaza Eugen Sinca,analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR.

Consumul intern era vazut si inainte de anuntarea masurilor deausteritate de catre Guvern ca fiind principala piedica pentrurevenirea economiei. In schimb, cele mai multe asteptari suntindreptate catre exporturi, care au intrat in teritoriul pozitiv lasfarsitul anului trecut si au inregistrat o crestere de doua cifrein primul trimestru, contribuind astfel la ameliorarea declinuluieconomic. In martie, exporturile au incetinit insa la 15% fata deaceeasi luna din 2009, pana la 2,98 miliarde de euro, dupa ce infebruarie crescusera cu 23%.

Prognoze inrautatite pentru 2010, apare amenintarea uneinoi scaderi

BCR si-a revizuit in scadere prognoza de crestere economicapentru anul acesta la 0,2%. De asemenea, Raiffeisen estimeaza ocrestere zero a PIB, fata de 1% anterior, si nu exclude scenariulscaderii PIB. UniCredit se asteapta in continuare la un avans cu0,4%.

Inrautatirea perspectivelor de crestere a economiei survine dupaun val de optimism la inceputul acestui an, cand cifrele vehiculateindicau chiar si un avans de peste 2% al PIB in acest an. Cea maioptimista prognoza venea la inceput de an de la agentia americanade rating Moody's, indicand o crestere economica de 2,3%. Maipesimisti, analistii Bancii Mondiale si-au mentinut in tot acestinterval de timp o prognoza de crestere cu 0,5% a PIB.

Consolidarea fiscala de anul acesta ar putea pune insa bazeleunei cresteri cu cateva procente a economiei in 2011. Astfel, FMIanticipeaza un avans al PIB cu 3,6% anul viitor, cel mai mare dinUniunea Europeana. Raiffeisen vede o crestere cu 3,5% a economieiin 2011. Analistii apreciaza ca rezultatele negative privindevolutia economiei in primul trimestru nu vor afecta monedanationala mai ales in contextul in care BNR mentine o atentiesporita asupra pietei valutare. Leul a fost stabil in sedinta deieri, cursul oficial al BNR coborand cu 0,01%, pana la 4,1751lei/euro.

"Avand in vedere ca suntem deja la jumatatea celui de-al doileatrimestru al anului, nu cred ca datele privind contractia economieiin primele trei luni vor avea un impact semnificativ asupra leului,a carui evolutie pare sa fie controlata strict de Banca Nationala",apreciaza Vlad Muscalu, analist in cadrul ING Bank.

Mai multe detalii privind evolutia economiei in primul trimestruvor fi publicate de Institutul National de Statistica pe 3 iunie,odata cu estimarea privind valoarea nominala a Produsului InternBrut. Pe langa cererea interna scazuta, un alt sector care aaccentuat declinul economiei ar putea fi cel al constructiilor,date fiind temperaturile scazute din primele doua luni ale anuluicare nu au permis o reluare rapida a activitatii.

Economia Ungariei ii surprinde pozitiv peanalisti

O surpriza pentru analisti a fost reprezentata de evolutiaeconomiei Ungariei, care a crescut cu 0,1% comparativ cu intervalulianuarie-martie 2009, in conditiile in care estimarile indicau ocontractie de circa 2%. Exporturile au contribuit semnificativ lacresterea economiei ungare, spun analistii, in timp ce consumulintern a reprezentat, ca si in cazul Romaniei, un factor deregres.

In schimb, in Cehia evolutia de 0,2% fata de trimestrul anteriora dezamagit asteptarile analistilor, care se asteptau la o cresterecel putin dubla. Constructiile si consumul intern au reprezentat siin acest caz factori de regres, in timp ce exporturile au tinuteconomia pe plus.

Economia Ungariei ar putea stagna anul acesta, urmand ca in 2011sa inregistreze o crestere de 3,2%, potrivit estimarilor FMI. Inacelasi timp, economia Cehiei ar putea sa creasca cu 1,7% in 2010dupa o contractie cu 4,3% anul trecut. In 2009, economia romaneascaa inregistrat un declin de 7,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO