Eveniment

Economia la cinci luni: Veniturile bugetare îşi revin, dar execuţia bugetară este complet dezechilibrată

Economia la cinci luni: Veniturile bugetare îşi revin,...

Autor: Iulian Anghel

29.06.2016, 00:06 1064
Pe ansamblu, economiştii spun că lucrurile merg bine, dar arată că problema nu este 2016, ci anul viitor, când toate reducerile de taxe şi majo­rările de cheltuieli bugetare (sa­larii, pensii) îşi vor arăta efectele din plin.

Veniturile bugetului au crescut în mai, comparativ cu mai 2015, cu 1,1%, dar cheltuielile au avansat cu 9%. Au crescut uşor în mai, comparativ cu mai 2015, veniturile din impozitul pe profit (plus 1,4%). Veniturile din accize au crescut cu 25%, iar veniturile din contribuţiile de asigurări cu aproape 9%. Au scăzut însă veniturile din salarii cu 4,3%, de peste cinci ori veniturile din fondurile UE, în vreme ce veniturile din TVA s-au redus cu 4,8% (veniturile din mai sunt aferente vânzărilor din aprilie). Cheltuielile în mai au crescut cu 9% faţă de mai 2015, cu o creştere majoră pe zona de salarii (plus 21%) şi un avans solid pe zona de investiţii (plus 54%).

Pe primele cinci luni (ianuarie – mai) veniturile bugetului consolidat au scăzut cu 2,1%, iar cheltuielile au avansat cu 5,9%. Veniturile din TVA – aspect care inte­resează în cel mai înalt grad dat fiind re­ducerea ma­joră a acestei taxe – au scă­zut în luna mai comparativ cu mai 2015 cu 4,8%, faţă de o scădere pe primele cinci luni din an de 7,9%. Bugetul a obţinut din TVA în primele cinci luni din an 17,9 miliarde de lei, faţă de 19,7 miliarde de lei în primele cinci luni din 2015, din cauza reducerii taxei de la 24% la 9% pentru alimente şi de la 24% la 20% pentru toate celelalte mărfuri.

Deficitul bugetar a fost în primele cinci luni din an de 782 de milioane de lei reprezentând 0,1% din PIB. Departe însă de a indica un echilibru, deficitul mic trădează o execuţie deficitară a bugetului. Bugetul pe 2016 este construit pe un deficit bugetar de 2,8% din PIB pe cash şi 2,9% din PIB pe ESA, iar la cinci luni deficitul este de 0,1% din PIB (cash) şi nu graţie veniturilor suplimentare (în creştere uşoară în mai faţă de mai 2015, dar în scădere pe ansamblul primelor cinci luni din an). Repartizarea pe trimestre a veniturilor, cheltuielilor şi a deficitului bugetului general prevedea un deficit pe primul trimestru de 0,9% din PIB şi de 1,9% din PIB în primele două trimestre.

„Există la noi tradiţia de a ne îngriji de deficit mai întâi de toate. România a fost mai tot timpul în ultima vreme într-un acord cu FMI şi într-un astfel de acord principala ţintă era rămânerea în limitele de deficit convenite. Aşa se face că Ministerul de Finanţe are grijă mai întâi să se menţină în limitele deficitului şi cheltuielile se fac în a doua parte a anului sau chiar în ultima lună din an”, comentează economistrul Aurelian Dochia. El remarcă faptul că au crescut cheltuielile de capital (investiţii din buget) ceea ce este un lucru bun şi care arată că unele proiecte redemarează. De altminteri, Ministerul Finanţelor arată că, pe ansamblu, cheltuielile pentru investiţii (cheltuielile de capital şi din alte fonduri) au fost pe primele cinci luni din an de 9 miliarde de lei (1,2% din PIB), cu 24% mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

„Pe ansamblu lucrurile merg bine acum, dar problema nu este acest an, ci anul viitor când toate reducerile de taxe şi majorările de cheltuieli îşi vor arăta din plin efectele, mai ales că parlamentarii, vedem, nu se opresc cu generozităţile de tot felul”, comentează Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO