Eveniment

Emil Boc îşi face şedinţa de guvern la Ierusalim

Emil Boc îşi face şedinţa de guvern la Ierusalim

Autor: Iulian Anghel

24.11.2011, 00:02 370

Aproape întreg guvernul român în frunte cu premierul Emil Boc se află astăzi în Israel, unde au loc "consultări interguvernamentale în format restrâns" şi o şedinţă comună a celor două cabinete.

Potrivit premierului, "acţiunea reprezintă materializarea unui proiect comun, convenit cu prilejul vizitei în România a premierului Netanyahu din iulie 2011 şi marchează un nou stadiu de dezvoltare al relaţiilor bilaterale". În 11 iulie Beniamin Netanyahu (foto stânga) a făcut un turneu european, trecând şi pe la Bucureşti, pentru a obţine sprijin la ONU împotriva declarării unilaterale a independenţei statului Palestina.

Din delegaţia premierului fac parte miniştrii de externe, economiei, mediului, dezvoltării, muncii, educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi secretarul general al Guvernului.

Între cele două guverne va fi semnată astăzi o declaraţie comună.

În aceeaşi vreme, bugetul pe 2012 aşteaptă să fie aprobat în şedinţă de guvern, ceea ce este posibil să se întâmple mâine şi va fi promovat în Parlament săptămâna viitoare, adică cu peste o lună şi jumătate întârziere faţă de prevederile legale.

Relaţiile politice între cele două ţări sunt bune, dar schimburile comerciale nu ating 1 mld. dolari. Cu un volum al investiţiilor în România de 155 mil. euro, israelienii sunt pe locul 27 în topul investitorilor străini. Israelienii sunt interesaţi de imobiliare şi agricultură, în special.

Cei mai importanţi investitori israelieni în piaţa imobiliară locală sunt grupurile GTC şi AFI Europe, care au realizat investiţii cumulate de aproape un miliard de euro în Bucureşti şi alte oraşe.

AFI Europe, firmă a omului de afaceri Lev Leviev, este proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti şi deţine alte loturi de teren în Capitală, Ploieşti sau Arad, în timp ce GTC, companie controlată de fondul grupul israelian Kardan, deţine birourile City Gate din Piaţa Presei Libere, patru malluri sub brandul Galleria şi ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO