Eveniment

Eolica vrea referendum, primarul a fost reţinut

28.07.2010, 23:53 43

Procurorii constănţeni îl acuză pe primarul din Cogealac deinstigare la violenţă a localnicilor care au atacat cu pietreperimetrul de lucru al cehilor de la CEZ, pentru că ar aveainterese ca un alt parc eolian să se construiască, cel al Eolica,firmă care lucrează pentru spaniolii de la Iberdrola.

Eolica cere un referendum pentru a vedea ce proiect eolian estepe placul localnicilor din Cogealac. Totodată, persoane necunoscutecare pretind că sunt angajaţi ai CEZ intră pe posturi deteleviziune cu declaraţii false.

Concurenţii CEZ, cei de la Eolica Dobrogea care lucrează alăturide gigantul mondial spaniol Iberdrola şi care încearcă să dezvolteun parc eolian pe suprafaţa Cogealacului, spun că vor cereprimăriei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţiilocale să stabilească modul în care va fi valorificat potenţialulenergetic al zonei.

Problema este că deşi reprezentanţii Eolica spun că audocumentele necesare pentru începerea unei investiţii de 1.500 MWîn parcuri eoliene, mai mult decât două reactoare ale centralei dela Cernavodă, compania nu a început de mai bine de doi anilucrările.

Potrivit reprezentanţilor firmei, Eolica are un aviz deconectare la reţea pentru 600 MW, dar acest aviz nu este decât unadintre fazele iniţiale de aprobare pe care le necesită un proiecteolian.

"În acest context, SC Eolica Dobrogea SRL va solicita PrimărieiCogealac şi Consiliului Local organizarea unui referendum local încare toţi membrii comunităţii să decidă în cunoştinţă de cauză şiîn mod direct cum va fi folosit potenţialul energetic eolian alteritoriului administrativ al comunei lor şi cum vor fi folositecele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local",spun reprezentanţii companiei care vrea să monteze turbine încomunele Corbu, Săcele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, MihailKogălniceanu din judeţul Constanţa şi Baia, Beidaud şi Casimcea dinjudeţul Tulcea.

Un consilier al lui Videanu a lucrat cinci ani laCEZ

Potrivit procurorilor constănţeni, primarul din Cogealac, CatiHristu, ar fi instigat localnicii să intervină pentru a determinafirma CEZ să renunţe la a ridica parcul eolian în zonă, întrucâtedilul şi consiliul local agreau o altă firmă pentru acestobiectiv, respectiv Eolica, edilul plătind oameni pentru miting.Nouă persoane, printre care se numără şi primarul şi viceprimaruldin Cogealac, sunt acum cercetate penal.

"Din probele administrate până acest moment procesual, aurezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din altelocalităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-lsprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de lapunctele de lucru de pe raza comunei Cogealac", arată MinisterulPublic.

Primarul şi alte cinci persoane implicate în scandal au fostreţinute, marţi seară, pentru 24 de ore, de procurorii ParchetuluiTribunalului Constanţa. Prin rezoluţia din data de 27 iulie 2010,s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă persoane,inclusiv primarul Hristu Cati.

La rândul său primarul din Cogealac a susţinut că ar fi primit oscrisoare din partea Ministerului Economiei în care era rugat decătre fostul secretar de stat Tudor Şerban să "sprijine în limitelelegale şi să faciliteze cu prioritate investiţiile în sectorulproducerii de energie electrică din surse regenerabile".

Cati Hristu a mai declarat că singura persoană care poate facedreptate este preşedintele României, Traian Băsescu.

În acelaşi timp, unul dintre actualii consilieri ai ministruluieconomiei, Adri­ean Videanu, este Doru Voicu, fost director dedezvoltare din cadrul CEZ România. Voicu a ocupat cinci ani aceastăfuncţie în cadrul CEZ, pentru ca la începutul acestui an să sealăture echipei de consilieri a lui Videanu.

Angajaţi falşi

CEZ România a anunţat ieri că "o persoană necunoscută, care nuare vreo legătură contractuală sau de reprezentare cu grupul CEZ, aintervenit pe canalele media naţionale" pretinzând că reprezintăinteresele companiei.

Cel în cauză, care s-a recomandat George Ion, nu este angajatulsau reprezentantul CEZ nici în România, nici în altă ţară în careeste prezent grupul, conform reprezentanţilor CEZ.

Potrivit acestora, compania va decide dacă va mai continuacolaborarea cu firma de pază Romnaţional, care asigură protecţiaparcului eolian de la Cogealac, după finalizarea anchetei interneşi anunţarea rezultatelor oficiale de către Poliţie.

Cinci persoane au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc, luni, laCogealac, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de oparte, şi angajaţii unei firme de pază angajată de CEZ pentru pazaparcului eolian dezvoltat de companie în zonă, pe de altăparte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO