Eveniment

Eurobarometru: Ponderea celor care cred că va merge mai rău a crescut

23.06.2010, 00:00 53

Românii sunt cei mai pesimişti din UE în ceea ce priveşteevoluţia situaţiei lor financiare, ponderea celor care consideră căaceasta se va înrăutăţi în următoarele 12 luni dublându-se, de la37% în martie la 73% în mai, potrivit unui sondaj alEurobarometru.

Circa 8% din români consideră că situaţia financiară a familieise va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în timp ce puţin peste 15%cred că situaţia nu se va schimba. Pe locul doi în UE din punctulde vedere al ponderii repondenţilor care anticipează că situaţiafinanciară a familiei se va înrăutăţi în următoarele 12 luni seplasează Grecia (69,3%). La polul opus se situează Danemarca(9,4%), Finlanda (12,1%) şi Suedia (14,2%). Media UE este de28,4%.

România ocupă, de asemenea, primul loc în Uniune la ponderearespondenţilor care apreciază ca ridicat riscul de a nu putea plătiîn următoarele 12 luni facturile obişnuite sau de a nu puteacumpăra alimente sau alte produse zilnice de consum. La acestcapitol, României îi urmează în clasament Bulgaria (14,7%) şiGrecia (14,6%). Topul este încheiat de Finlanda şi Suedia (1% încazul ambelor state). La nivelul UE, media este de 6,6%.

De asemenea, românii sunt cei mai îngrijoraţi europeni privindprobabilitatea de a avea la bătrâneţe venituri care să le asigure oviaţă demnă. Astfel, 30,2% din persoanele chestionate în Românias-au declarat foarte îngrijorate că veniturile de la bătrâneţe nule vor putea asigura un trai demn. Pe următoarele locuri sesituează Letonia (28,8%), Grecia (28,3%) şi Bulgaria (28,1%).Ultimele poziţii sunt ocupate de Danemarca (1,7%) şi Luxemburg(2,5%). Nivelul mediu în Uniune este 14,6%.

Totodată, 64,6% din români consideră că gradul de sărăcie acrescut puternic în ultimele 12 luni în propria ţară. România esteîntrecută, în funcţie de această pondere, doar de Grecia (73,6%).Suedia se plasează la polul opus - 9,5% din cetăţeni apreciază căgradul de sărăcie a urcat putenic, iar media UE este de 38,1%.Sondajul a fost realizat cu ajutorul institutului Gallup. În cazulRomâniei, sondajul a fost efectuat în perioada 18 mai - 22 mai,participând 1.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO