Eveniment

European Drinks, singura firma locala care a intrat in Polonia. Cum comentati?

15.07.2009, 20:40 463

Grupul European Drinks, controlat de fratii Ioan si Viorel Micula, al treilea producator de sucuri de pe piata locala dupa Coca-Cola Hellenic si Pepsi Americas, cu afaceri de 133,4 milioane de euro in 2007, este singura firma din Romania care a reusit sa isi deschida in prezent o subsidiara cu capital romanesc in Polonia.
Divizia poloneza a European Drinks isi desfasoara activitatea sub brandul Global Food Poland, fiind specializata in productia de dulciuri si sucuri cu tehnologie romaneasca.
In schimb, polonezii detin un numar de 509 companii in Romania, cu un capital social care atinge in total peste 70 de miliarde de euro, potrivit lui Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, prezent la semnarea acordului de cooperare dintre Polonia si Romania in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii. Printre cei mai mari investitori polonezi prezenti pe piata romaneasca se numara producatorul de ambalaje metalice CanPack, producatorul de sucuri Tymbark Maspex si Asseco, o companie din domeniul IT.
Alte companii poloneze puternice pe piata din Romania sunt producatorul de usi Porta KMI, producatorul de obiecte sanitare Cersanit si Barlinek, o companie specializata in productia de pardoseli si parchet.

Viorel Micula, presedintele European Drinks, a declarat ca decizia de a extinde activitatea companiei in Polonia a survenit in cadrul unui plan de dezvoltare regionala pus la punct de producatorul local de sucuri.
„Polonia a reprezentat o piata importanta de desfacere pentru European Drinks, nu doar datorita mediului de afaceri propice, ci pentru ca este o tara apropiata de Romania din punct de vedere geografic, ceea ce ne permite sa reducem costurile legate de investitii si cele privind transferul de teh nologie", a precizat Micula.
Global Food Poland, care a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, a fost creata in urma unui acord de cooperare intre Ro mania si Polonia, ca ur mare a numarului mare de investitii pe care le-au realizat firmele poloneze in Romania, in special in zonele defa vorizate, potrivit patronului European Drinks. Viorel Micula a declarat ca avansul Poloniei in raport cu Romania in ceea ce priveste investitiile a fost cauzat de faptul ca polonezii au aderat mai devreme la UE si au reusit sa se adapteze mai rapid la pietele regionale de desfacere. „Romania a intrat mai tarziu in UE si nu a invatat deocamdata sa profite de oportunitatile pe care le ofera in prezent accesul la o piata atat de larga, fara taxe vamale", potrivit lui Micula.
Patronul European Drinks crede ca mediul romanesc de afaceri nu este suficient de competitiv in prezent, insa ar putea atrage in scurt timp un numar mai mare de investitori din Polonia. „Cred ca volumul investitiilor poloneze in Romania ar creste vizibil in cazul in care oamenii de afaceri ar beneficia de facilitati fiscale sau de alta natura, mai ales ca inainte de ‘90 foarte multi polonezi erau atrasi de pietele romanesti."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO