Eveniment

Execuţia bugetară: Creştere la jumătate faţă de cea bugetată la venituri în S1

Autor: Claudia Medrega

25.07.2013, 22:05 107

Ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost de doar 4,8%, faţă de primele şase luni din 2012, la jumătate faţă de creşterea bugetată de 9%, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei.

Deşi activitatea eco­nomică se revigorează, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul stagnează, ceea ce se vede la nivelul încasărilor din TVA.

Ministerul Finanţelor a bugetat pentru acest an venituri bugetare de 210 mld. de lei (33,7% din PIB), cu aproape 9%, în sumă nominală, peste încasările efective din 2012. Veniturile din TVA au crescut cu doar 2,3% faţă de S1 2012, în condiţiile în care încasările efective din TVA au urcat cu 4,8%, în timp ce rambursările de taxe au fost cu aproape 15% mai mari. Pe de altă parte, încasă­ri­le din impozitul pe profit s-au redus în primele şase luni cu 5,5%, în principal ca urmare a regularizării plă­ţilor efectuate de băncile comerciale.

Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile sociale au avansat cu 9,3% şi, respectiv, 4,3% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor bugetarilor şi a majorării salariului minim. Cheltuielile au ajuns la sfârşitul primului semestru la 104,2 mld. lei, cu 4,3% peste nivelul din aceeaşi perioadă din 2011.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO