Eveniment

Exporturile cresc puternic ajutate de relansarea din Europa, dar deficitul comercial se măreşte

Exporturile cresc puternic ajutate de relansarea din...

Autor: Iulian Anghel, Cristian Hostiuc

11.04.2017, 00:07 1645

Relansarea din zona euro şi deprecierea uşoară a leului au influenţat exporturile, care, în primele două luni din an, au avansat cu 9,2%, an/an şi cu 5,4% în februarie faţă de februarie 2016.

Importurile au crescut însă cu 10,9% în ianuarie şi fe­brua­rie, an/an, şi cu 5,5% în februarie, deficitul comercial atin­gând, în primele două luni din an, aproape 1,3 miliarde de euro, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a lui 2016.

„Exporturile şi importurile au continuat să crească în fe­bruarie, confirmându-se tendinţa ascendentă din ultimii ani, susţinută de procesul de relansare economică din zona euro şi de deprecierea cursului real efectiv al monedei na­ţio­nale“, comentează Andrei Rădulescu, senior eco­nomist al Băncii Transilvania.

Potrivit datelor publicate ieri de INS, în primele două luni din an exporturile au însumat 9,7 miliarde de euro, iar importurile 11 miliarde de euro. Exporturile în ţările din UE au crescut cu 8,9%, iar cele în ţările din afara Uniunii cu 10,1%. În schimb, dacă importurile din ţările UE au crescut cu 7%, cele din afara zonei Uniunii au avut un avans net superior, de 25,4% (ca urmare a majorării importului de combustibili minerali), această evoluţie contribuind în cea mai mare parte la intensificarea deficitului total cu 27% între ianuarie-februarie, faţă de primele două luni din 2016.

În februarie, exporturile au fost de 5 miliarde de euro, iar importurile de 5,7 miliarde de euro, în creştere cu 5,4%, respectiv 5,5% faţă de februarie 2016. Luna trecută Banca Centrală Europeană şi-a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere economică pentru zona euro – până la 1,8% în acest an, de la 1,7% pentru 2016.

De la începutul anului, leul s-a depreciat până la 4,56 de lei/euro, un maxim al ultimilor cinci ani, dar, cumulat, la trei luni, deprecierea este modică, de 0,2%. Creşterea economică din UE şi mai ales din zona euro este o veste bună pentru economia Ro­mâniei, având în vedere 76% din exporturile noastre merg în UE. Germania, principala economie a Uni­u­nii, atrage peste 21% din exporturile României fur­nizând, în aceeaşi vreme, o cincime din importurile ei.

Creşterea solidă a exporturilor, de 9,2% în primele două luni, este o veste bună, iar majorarea deficitului comercial, ca urmare a creşterii importurilor peste exporturi, este consecinţa creşterii economice care are drept principal motor consumul. Anul trecut deficitul comercial s-a apropiat de 10 miliarde de euro, aproape de 6% din PIB. Totuşi, lucrurile au fost ţinute sub control graţie creşterii în ultimii ani a exporturilor de servicii care au echilibrat contul curent al balanţei de plăţi.

Un deficit de peste un miliard de euro în primele două luni din an nu s-a mai înregistrat din 2010. Deficitul s-a intensificat în primele două luni din an cu 27%, de la 991 de milioane de euro în primele două luni din 2016 la peste 1,2 miliarde de euro în primele două luni din acest an. Datele INS arată că deficitul s-a intensificat pe componenta extracomunitară a comerţului internaţional – de la un deficit de 11 mil. euro în primele două luni din 2016 la unul de 340 mil. euro în primele două luni din acest an.

Comerţul cu ţările UE reprezintă stâlpul co­mer­ţului internaţional al României. În primele două luni din an, valoarea schimburilor intraco­munitare de bunuri (intra-UE28) a fost de 7,4 mld. euro la expe­dieri şi de 8,3 mld. euro la introduceri, re­pre­zen­tând 76% din total exporturi şi 75,6% din total im­por­turi.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bu­nuri (extra-UE28) în ianuarie şi februarie a fost de

2,3 mld. euro la exporturi şi de 2,6 mld. euro la im­porturi, reprezentând 24% din total exporturi şi 24,4% din total importuri. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de maşini şi echipamente de transport (48% la export şi 37% la import) şi alte produse ma­nu­facturate (33,4% la export şi respectiv 30,4% la import).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO