Eveniment

Exporturile şi consumul au crescut în aprilie, dar construcţiile s-au prăbuşit

Exporturile şi consumul au crescut în aprilie, dar...

Autor: Claudia Medrega

10.06.2013, 21:18 793

Exporturile au revenit pe plus în aprilie şi au făcut un salt de 15,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, ajungând la 4,08 mld. euro. Ritmuri de creştere ale exporturilor României de peste 10% nu s-au mai înregistrat din 2011. Pe ansamblul primelor patru luni din 2013 volumul exporturilor a ajuns la 15,6 mld. euro, cu 7,2% peste nivelul din perioada ianuarie - aprilie 2012.

Exporturile au continuat să crească într-un ritm mai rapid decât importurile. Această evoluţie a dus la o scădere a deficitului comercial în primele patru luni cu 971 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, la 1,7 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Îmbunătăţirea cererii externe s-a observat şi în statisticile legate de industrie. În aprilie, afacerile din industrie au crescut cu 12,7% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, iar cumulat pe patru luni avansul a fost de 6,9%. Comenzile noi din industrie au urcat cu 31,3% faţă de aprilie 2012.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator al consumului populaţiei, s-a întors în teritoriul pozitiv în aprilie, însă nu datorită ascensiunii vânzărilor de produse alimentare pentru sărbătorile pascale, ci graţie revirimentului semnificativ al comerţului cu produse nealimentare

Sectorul construcţiei de locuinţe nu dă semne de revenire după patru ani de scădere, iar Guvernul nu a venit până în prezent cu vreun proiect concret pentru relansarea construcţiei de locuinţe. În aprilie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10% faţă de aceeaşi lună din 2013.

În timp ce majoritatea datelor macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste.

Un număr de 1.460 de firme au intrat în incapacitate de plată în luna aprilie, astfel că de la începutul anului au fost înregistrate aproape 6.000 de dosare de insolvenţă (o medie de 50/zi), cu 5,4% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% comparativ cu rezultatele înregistrate în ultimul trimestru din 2012. Pe partea de utilizare a PIB, creşterea s-a datorat exportului net.

În urma semnalelor de revigorare a economiei din primele luni ale anului,  analiştii au îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile şi industria îşi vor continua ascensiunea.

 

Comerţul cu amănuntul

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator al consumului populaţiei, a revenit pe plus în luna aprilie, însă nu datorită ascensiunii vânzărilor de produse alimentare pentru sărbătorile pascale, ci graţie revirimentului semnificativ al comerţului cu produse nealimentare.

Faţă de luna martie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în aprilie cu 2% (ca serie ajustată), după două luni consecutive de scădere. Comparativ cu aprilie 2012, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,2%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO