Eveniment

Fara bani, CNADNR nu a atribuit decat un singur contract pentru construire de autostrazi in cinci luni

Singurul contract de autostrada atribuit de la inceputul anului a fost cel pentru sectiunea a doua a centurii ocolitoare a orasului Sibiu (2,7 km). In imagine, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in vizita in santierul de la Sibiu

Singurul contract de autostrada atribuit de la inceputul anului a fost cel pentru sectiunea a doua a centurii ocolitoare a orasului Sibiu (2,7 km). In imagine, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in vizita in santierul de la Sibiu

03.06.2010, 00:00 119

Valoarea totala a celor 72 de contracte atribuite de lainceputul anului de CNADNR si pana in prezent se ridica la 185 mil.lei si 44 mil. euro.

"In primele cinci luni a fost atribuit un numar mai redus decontracte pentru ca nu ne-a permis alocatia bugetara sa semnam noicontracte, pentru ca in perioada 2008-2009 a fost semnat un volummare de lucrari, care se afla in derulare si astazi. In plus, aufost foarte multe contestatii la proiectele adjudecate", a declaratAdrian Ionescu, directorul Directiei de Autostrazi din cadrulCNADNR. El afirma ca in a doua parte a anului trebuie scoase lalicitatie toate tronsoanele de pe coridorul IV (Nadlac-Constanta),care sunt finantate de UE - Nadlac-Arad (38,9 km), Timisoara-Lugoj(35,6 km), Lugoj-Deva (99,5 km), Deva-Orastie (32,8 km) siOrastie-Sibiu (82 km).

Daca la autostrazi contractele mari vor fi atribuite cel maiprobabil in al doilea semestru, lucrurile stau mai bine la centuriocolitoare, in primele cinci luni fiind semnate doua contracte noide construire de centuri ocolitoare pentru orasul Caransebes (12km) si Cluj Est (2,3 km).

Sectiunea a doua a centurii orasului Sibiu la nivel deautostrada (2,7 km) si reabilitarea DJ 106B, km 0 - km 3,6 au fostcastigate de compania Vectra Service din Brasov, valoareacontractului fiind de 9,8 mil. euro fara TVA. Restul contracteloratribuite de CNADNR de la inceputul anului sunt licitatii pentrucontractarea de servicii, studii de fezabilitate, acte aditionalesau de executie de lucrari suplimentare, potrivit siteuluie-licitatie.ro. Centura Caransebes, contract in valoare de 29 mil.euro, fara TVA, va fi realizata de compania spaniola CopisaConstructora Pirineica, in timp ce primul tronson al centurii ClujEst va fi construit de compania ungara Nemzetkozi Vegyepszer, inparteneriat cu compania Diferit SRL, pentru pretul de 16,9 mil.euro, fara TVA.

Un alt contract mai important a fost majorarea proiectului delargire la patru benzi a centurii Bucuresti Sud pe o lungime de12,5 km cu suma de 36 mil. lei, constructorul fiind Straco Grup dinBucuresti.

In luna iunie CNADNR va scoate la licitatie proiectarea siexecutia tronsoanelor de autostrada Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu, culungime totala de 182 km. Investitia estimativa a celor douaautostrazi se ridica la 7 mld. lei (1,7 mld. euro), fara TVA. Inplus, CNADNR a deschis deja ofertele pentru licitatia de construirea variantei de ocolire Deva-Orastie (32,8 mil. euro) la profil deautostrada, anulata anul trecut, valoarea estimativa a contractuluifiind de 253,3 mil. euro.

Strabag a castigat un contract de 98 mil.euro

Compania austriaca Strabag, in joint-venture cu firmeleromanesti Delta ACM '93 si C&I Euroconstruct, a castigat uncontract in valoare de 98 mil. euro pentru modernizarea DN 67BPitesti-Scoarta (judetul Gorj), cu o lungime de 188 km. Contractulnu a fost inca publicat pe e-licitatie.ro. Strabag detine 70% dincontract, in timp ce Delta ACM '93 are 22%, iar C&IEuroconstruct detine 8%. Lucrarile vor incepe in vara lui 2010 sivor dura 36 de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO