Eveniment

Fermierii ţin de grâu în aşteptarea creşterii preţului

25.07.2010, 23:44 60

PreŢul grâului vândut direct din câmp de micii pro ducători aajuns la circa 500 lei/tona (120 de euro), dar fermierii care nusunt presaţi de lipsa spaţiilor de depozitare preferă să mai ţinăde producţia de anul acesta pentru a primi cu până la 30% mai multîn următoarea perioadă.
"Am 12 tone de grâu pe care iniţial am vrut să le vând direct de petarla cu 550 lei/tona, dar nu este cerere. Oamenii aduc acum făinadin Ungaria, pentru că ocolesc taxele şi pentru că acolo au moribune. L-am depozitat şi aştept să văd dacă mai creşte preţul. Anultrecut l-am vândut cu 600 lei/tona (142 de euro)", spune GavrilăCuc, care produce grâu pe circa 3 hectare în judeţul Cluj.
În Mehedinţi, fermierii cer acelaşi preţ pe grâul din noua recoltă,dar în Buzău nivelul este mai scăzut. "Vând 250 de tone de grâudirect din câmp, preţ negociabil", arată un anunţ postat de unagricultor din Buzău. Contactat telefonic, buzoianul cere 400lei/tonă (95 de euro), dar recunoaşte că produsul său nu este 100%panificabil.
La începutul anu lui, grâul se vindea cu circa 100 euro/tonă.
Pentru următoarea perioadă marile companii agricole estimează ocreştere de 25%-30% a pre ţului grâului, nivel dictat de Europa."Calitatea grâului european este slabă din cauza ploilor masivecare au determinat încolţirea acestuia. La bursa de la Paris,preţul a ajuns la 170 euro/tona. Acesta este şi preţul pe care îlprimesc astăzi pentru noua recoltă pentru grâul panificabil. Celfurajer ajunge la 125 euro/tona", declară Culiţă Tărâţă,proprietarul TCE 3 Brazi, care produce grâu pe circa 20.000 dehectare din cele 60.000 de hectare de teren pe care leadministrează în Insula Mare a Brăilei.
Omul de afaceri spune că este o oportunitate să vinzi în prezent laextern, unde cererea este foarte mare, mai ales că preţurilepracticate sunt ridicate, dar anunţă că problema cu care seconfruntă stă în calitatea grâului produs anul acesta. "Deocamdatănu am vândut nimic, dar mai mult de jumătate îl voi vinde pe piaţainternă, pentru că nu are calitatea necesară cerută de piaţaeuropeană. În următoarele luni, preţurile vor creşte cu cel puţin25%", este de părere Tărâţă, care a obţinut circa 4,5 tone lahectar, cu 2 tone mai puţin decât estimase.
Ministerul Agriculturii a anunţat că până în prezent s-a recoltatgrâu pe jumătate din suprafaţa destinată acestei culturi, adică pecirca un milion de hectare, producţia ajungând la trei milioane detone de grâu.
La un preţ mediu de 450 lei/tonă (107 euro), valoarea producţiei depână acum ajunge la 1,35 mld lei (321 mil. euro). Autorităţile auanunţat că ponderea grâului panificabil este aproximativ egală cu acelui furajer. Media de producţie la grâu în 2010 este de 3tone/ha, în condiţiile în care micii fermieri scot 2-2,5 tone lahectar, iar cei care investesc în tehnologie, cel puţin 4tone/ha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO