Eveniment

Finanţele se apără: nu avem nicio vină că salariile profesorilor au întârziat

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Liviu Dădăcuş

09.01.2014, 21:03 308

Ministrul finanţelor, vicepremierul Daniel Chiţoiu, a susţinut ieri că nu există nicio problemă legată de plata salariilor la bugetari, el arătând că întârzierile au fost cauzate de neînregistrarea instituţiilor publice pe noua metodologie de depunere a ordinelor de plată.

„Nu există nicio problemă legată de salariile la bugetari. Domnul ministru Voinea a dat toate detaliile, ce s-a întâmplat ieri (miercuri - n.red.) cu problemele legate de înregistrarea instituţiilor publice pe noua metodologie de depunere a ordinelor de plată. Cei care s-au înregistrat li s-au plă­tit salariile, cei care nu s-au înregistrat au fost reprogramaţi“, a spus Chiţoiu.

El a admis că a existat o problemă de neînregistrare pe noua metodologie de depunere a ordinelor de plată din partea instituţiilor publice.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Fi­nanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.

Potrivit FSLI, Ministerul Finanţelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adop­tarea unor măsuri fiscal-bu­getare. Actul normativ tre­buie pus în practică începând cu 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe, iar serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor.

Preşedintele FSLI Simion Hancescu a spus că „victimele acestei măsuri prost aplicate“ sunt, în primul rând, salariaţii din învăţământ, care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână.

„Având în vedere că noile cerinţe impuse de MFP implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile şcolare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal, şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat“, a mai spus Simion Hancescu, citat în comunicat.

Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul că mulţi dintre salariaţii din educaţie au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestora înseamnă penalizări, „pe care nu le plăteşte Guvernul“.

Preşedintele FSLI consideră că Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învăţământ să nu aibă de suferit.

„Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice trebuie să găsească urgent o soluţie, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp“, a mai spus Hancescu.

El a precizat că plata salariilor în învăţământ ar fi trebuit să înceapă din 5 ianuarie.

Ministrul educaţiei Remus Pricopie a dat ieri asigurări că salariile din învăţământ vor fi plătite „în câteva zile“, întârzierea din ianuarie nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de „un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie“, valabil nu doar în sectorul educaţie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO