Eveniment

Firmele spun ca ajutoarele de stat le ajuta mai mult decat fondurile UE si cer suplimentarea lor. Statul nu le-a mai prevazut in buget

Firmele spun ca ajutoarele de stat le ajuta mai mult decat fondurile UE si cer suplimentarea lor. Statul nu le-a mai prevazut in buget
11.02.2010, 23:12 670

Micii intreprinzatori spun ca ar putea supravietui crizei si armentine numarul de locuri de munca daca guvernul le-ar acordaajutoare de stat pentru investitii si pentru finantarea datoriilorcatre furnizori, bugetul de stat sau pentru cofinantareaproiectelor europene, in conditiile in care ajutoarele de stat suntmult mai usor de accesat decat fondurile europene.

Firmele au la dispozitie in prezent ajutoare de minimis subforma de fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de euro, bani pecare pot sa ii primeasca companiile cu activitati in productie,pescuit si industrie pentru achizitia de utilaje, mobilier,mijloace de transport sau constructiei de hale de productie.

Bugetul alocat pentru ajutoarele de minimis in perioada 2007 -2011 este de 100 mil. euro, insa numarul proiectelor depuse siaflate in evaluare depaseste bugetul alocat. "Sunt depuse peste1.600 de proiecte cu o valoare care depaseste bugetul alocat. Semai primesc proiecte, insa scad sansele ca acestea sa primeascafinantare. Din informatiile pe care le avem circa 1.200 de proiectevor mai putea lua bani. Pentru moment nu poate fi vorba de osuplimentare a bugetului pentru ca nu sunt bani", spune MarianNitu, directorul cabinetului secretarului de stat pentru IMM MariaParcalabescu, din cadrul Ministerului Economiei.

Nu mai sunt fonduri

Ca o masura anticriza menita sa sprijine firmele, ComisiaEuropeana a aprobat anul trecut posibilitatea de a creste plafonulajutorului de stat de la 200.000 de euro la 500.000 de euro, masuracare poate fi aplicata pana la sfarsitul lui 2010, insaautoritatile locale nu au un buget pentru astfel de finantari.

"Nu avem prinsi in legea bugetului bani pentru acordareaajutoarelor de stat pana la 500.000 de euro", spune CristianHaiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Programelor siProiectelor pentru IMM. "Este absolut necesar ca politicilestatului sa favorizeze si sa incurajeze spiritul antreprenorial sinu sa duca la falimentarea constienta a sectorului privat. 2010 artrebui sa fie un an de salvare a firmelor. Tocmai pentru caprogramul pentru ajutoare de stat pana la 200.000 de euro a salvatfirmele si a mers mult mai repede decat accesarea de fondurieuropene, ar trebui suplimentat bugetul", spune Adrian Coroian,presedintele Ligii Intreprinzatorului Roman, care reunesteaproximativ 100 de firme mici si mijlocii.

Intre masurile anticriza care ar ajuta micii intreprinzatori senumara majorarea plafonului alocat pentru ajutoarele de minimis dela 100 mil. euro la minim 200 mil. euro.

"Este necesara introducerea in regim de urgenta si a ajutoruluide stat de 500.000 de euro care sa fie indreptat numai catreIMM-uri, nu catre fostele intreprinderi de stat nascute dinprivatizari. Pentru ca anul trecut, din cauza scaderii vanzarilorsi a lipsei de lichiditati firmele au inregistrat pierderi, pelanga investitii, aceste ajutoare de stat ar trebui sa permita siachitarea datoriilor la bugetul de stat, catre firmele de leasingpentru plata utilajelor sau mijloacelor de productie folosite,catre furnizori si pentru cofinantare la dosarele pentru fondurileUE nerambursabile. Ar trebui extinse si domeniile care pot primiajutoare de stat, astfel incat de acestea sa beneficieze si firmeledin comert", mai spune Coroian.

In 2008 au fost depuse primele proiecte pentru ajutoare deminimis de pana la 200.000 de euro, dar numarul acestora a fostredus datorita faptului ca exista un numar restrictiv de coduriCAEN acceptate. Astfel, in 2008 au fost depuse 15 proiecte cu ovaloare de 1,62 mil. euro. Anul trecut, domeniile finantate au fostextinse, iar numarul proiectelor aprobate a fost de 295, cu ovaloare de 34,14 mil. euro, conform informatiilor de pe site-ulMinisterului de Finante.

"Acordarea de ajutoare de stat este o masura buna si ar trebuiextinsa. Procedura este asemanatoare cu cea de accesare afondurilor europene, insa banii vin in firma mult mai repede. Noii-am primit cam in 40 de zile de la depunerea cererii derambursare, iar prin implementarea proiectului, vanzarile aucrescut anul trecut cu 25 - 30% fata de anul anterior", spune SorinLungu, administratorul producatorului de mobila Pentamob dinCraiova cu afaceri de peste 250.000 de euro in 2008, care a primitajutoare de stat in cuantum de 100.000 de euro pentruachizitionarea de utilaje.

Firma a depus anul trecut si un proiect pe fonduri europene.

Un buget de 15 mil. lei pentru stimularea infiintarii sidezvoltarii de firme

Pentru programele nationale menite sa stimuleze infiintarea sidezvoltarea de firme statul a alocat anul acesta pentru cinciprograme un buget de 15 mil. lei (3,5 mil. euro), cu 46% mai putinfata de 2009. Astfel, s-a renuntat la programul pentru sustinereaaccesului IMM-urilor la servicii de instruire si consultanta, unuldintre programele despre care patronatele spun ca era util firmelorcare aplica pentru fonduri europene si care vor sa-si instruiascaangajatii.

"Am ales sa finantam in acest an programele care au avut cea maimare cerere anul trecut", spune Cristian Haiduc, presedinteleAgentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor pentruIMM, agentie cu 150 de angajati care gestioneaza programelenationale.

Perioada estimativa in care se vor lansa cele cinci programeeste martie-aprilie, conform unui caledar orientativ publicat pesite-ul agentiei.

Bugetul alocat anul trecut pentru programe nationale s-a ridicatla 22 mil. lei si au beneficiat de aceste programe peste 1.000 defirme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO