Eveniment

Fiscul a adus aproape 1,4 mld. euro la buget

18.01.2010, 23:12 10

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a atras labuget anul trecut 5,84 mld. lei (1,4 mld. euro), cea mai mare partereprezentand diferente de impozite neplatite de contribuabili, si aaplicat amenzi de 43,2 mil. lei in urma controalelor efectuate.

Anul trecut au fost inaintate autoritatilor abilitate 2.414sesizari penale in vederea continuarii cercetarilor pentru unprejudiciu total de 2,8 mld. lei (0,6% din PIB), potrivit unuicomunicat al ANAF.

Controalele au vizat in special firmele care isi desfasoaraactivitatea in domenii precum comertul cu ridicata al fructelor silegumelor, intermedieri in comertul cu produse diverse,intermedieri in comertul cu material lemnos si de constructii,comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor situtunului neprelucrat. Totodata, au fost investigati contribuabiliicare au inregistrat pierderi in perioada 2005 - 2008, precum sipersoanele fizice care au facut tranzactii imobiliare in perioada2006 - 2008.

Principalele deficiente constatate au fost sustragerea de laplata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile,intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor sidocumentelor contabile, nefunctionarea la sediul social declarat,inregistrarea in evidenta contabila de facturi fiscale emise desocietati tip "fantoma" si efectuarea de tranzactii fictive. GardaFinanciara a recuperat anul trecut 2,2 mld. lei (530 mil. euro) dinarieratele raportate de companii privind obligatiile neachitate latermen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO