Eveniment

Fitch ne reduce ratingul daca derapeaza deficitul bugetar

13.01.2010, 23:07 29

Agentia europeana de rating Fitch avertizeaza ca un eventualesec in aplicarea ajustarilor fiscale necesare incadrarii indeficitul bugetar cerut de FMI ar putea conduce la o scadere aratingului de tara, pentru care Romania oricum are perspectivanegativa.

"Elementul-cheie pentru perspectiva ratingului Romaniei in acestan va fi masura in care noul guvern va implementa un buget inconcordanta cu programul negociat cu FMI si va readuce finantelepublice pe o traiectorie sustenabila. Un esec in adoptareamasurilor fiscale necesare ar putea duce la o scadere aratingului", a declarat pentru ZF Edward Parker, sefuldepartamentului care monitorizeaza tarile emergente din Europa.

Aceasta ar insemna indepartarea Romaniei de categoria tarilor curisc scazut pentru investitii, care primesc calificative din grupainvestment grade. Doar agentia americana Moody's continua sa vadaRomania in aceasta clasa de risc relativ redus.

Pe de alta parte, Fitch noteaza ca inregistrarea unui progresvizibil in consolidarea fiscala, in paralel cu reducerea incontinuare a deficitului extern, atenuarea dezechilibrelormacroeconomice si cu reluarea cresterii economice intr-o manierasustenabila ar putea conduce la imbunatatirea ratingului.

Analistii agentiei inclina spre aceasta varianta optimista ascenariului privind evolutia Romaniei in 2010 atat timp catavanseaza o prognoza de crestere economica de 2% din PIB,semnificativ mai optimista fata de estimarea de 1,3% luata incalcul de FMI si de bugetul de stat.

Inca si mai optimista este prognoza privind deficitul bugetar,pe care Fitch il vede coborand la 4,5% din PIB, net sub plafonul de5,9% din PIB cerut de FMI, in timp ce inflatia anuala este estimatala 3,5%, iar deficitul extern la 5,3%.

UniCredit vede crestere de 0,4%

Grupul italian UniCredit are asteptari mult mai rezervate inprivinta reluarii cresterii economice, analistii sai anticipand unplus de numai 0,4% din PIB la sfarsitul lui 2010, consolidat in2011 la 3,5%. Astfel, PIB pe cap de locuitor ar urma sa creasca in2011 cu circa 1.000 de euro, ajungand la 6.832 de euro, fata de9.739 de euro in cazul polonezilor, respectiv 10.558 de euro pentruunguri. Rata somajului in Romania ar urma sa urce la 8,5% anulacesta, pentru ca in 2011 sa scada la 7%.

In privinta dobanzii BNR, UniCredit estimeaza ca aceasta vascadea la 6,5% pana la sfarsitul anului, iar in 2011 va ajunge la5,75%. Spre deosebire de alti analisti care mizeaza pe intarirealeului, cei ai grupului italian anticipeaza un curs de 4,20lei/euro la sfarsitul lui 2010, respectiv de 4,00 lei/euro in2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO