Eveniment

FMI, Banca Mondiala si CE se opun taierii contributiilor la Pilonul II de pensii

02.06.2010, 23:44 68

Fondul Monetar International, Banca Mondiala si ComisiaEuropeana au trimis recent o scrisoare Guvernului in care iirecomanda sa nu micsoreze contributia la fondurile de pensiiprivate obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru ZF surse dinpiata.

Guvernul ia in calcul reducerea contributiei la aceste fonduride la 2,5% din salariul brut lunar al participantilor, cat este inprezent, la numai 0,5% de anul acesta pana la sfarsitul lui 2011,pentru a aduce mai multi bani la bugetul public de pensii, inconditiile in care sumele care merg la fondurile private se scaddin cele care ajung la bugetul public. Intentia Guvernului astranit multe reactii negative in randul administratorilor depensii, care sustin ca este vorba de o "nationalizare" a sistemuluide pensii private.

"Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana au trimis o scrisoareGuvernului in care reitereaza importanta Pilonului II de pensii", adeclarat sursa citata.

Reducerea contributiei este a doua lovitura pe care o primescadministratorii de pensii private de la Guvern. Anul trecut,contributia urma sa fie majorata de la 2% la 2,5%, dar acest lucrunu s-a intamplat, tot din cauza deficitului bugetului public depensii. Majorarea a avut loc abia anul acesta.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR),care reuneste majoritatea companiilor din aceasta piata,"inghetarea" contributiei de anul trecut le va aduce celor 5milioane de participanti pierderi totale de 1 miliard de euro panain 2017 din cauza neinvestirii acestor contributii. De asemenea,reducerea contributiei la 0,5% pana in 2011 va genera pierderidirecte de 600 de milioane de euro, fara a lua in calcul pierderiledin neinvestirea contributiilor pe termen lung.

Pilonul II de pensii a fost introdus in septembrie 2007, candtimp de patru luni, pana in ianuarie 2008, s-a desfasurat ocampanie initiala de aderare la fondurile de pensii private. Aufost obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani,iar pentru cei intre 35 si 45 de ani aderarea este optionala. Inprezent, cei care se angajeaza pentru prima data si au pana in 35de ani sunt obligati sa isi aleaga un fond de pensii.

Sistemul de pensii private a introdus notiunea de proprietateasupra contributiilor platite pentru pensie. Astfel, fiecareparticipant are un cont propriu in care se acumuleaza contributiilesale, plus rezultatul din investitii. Spre deosebire de sistemulprivat, cel de stat este de tip "pay as you go", adica baniicolectati acum de la angajati nu sunt investiti, ci platiti imediatsub forma de pensii actualilor pensionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO