Eveniment

FMI cere Guvernului sa nu se atinga de miliardul din eurobonduri

14.03.2010, 23:08 24

Miliardul de euro obtinut de Romania joia trecuta prin emisiuneade euroobligatiuni pe 5 ani va fi blocat la recomandarea FMI pentruconstituirea unui fond-tampon in Trezoreria statului care sapermita evitarea unor presiuni sezoniere la finantarea deficituluibugetar.

Guvernul si-a asumat acest angajament in scrisoarea de intentietrimisa Fondului la inceputul lui februarie si pe baza careia aufost eliberate luna trecuta transele III si IV din imprumut, invaloare de 2,45 mld. euro. A fost pentru ultima oara cand boardulFMI a acceptat ca jumatate din transe sa fie alocate pentrufinantarea directa a deficitului bugetar al Romaniei, prin derogarede la regula virarii banilor spre rezerva valutara.

Necesarul de finantare a deficitului depaseste 7 mld. euro inacest an, iar Romania ramane expusa la fluctuatii ale perceptieiinvestitorilor straini.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu spune ca valoareaemisiunii de euroobligatiuni a fost stabilita la un miliard de europentru a da un reper clar pe piata, fiind prima emisiune de oasemenea valoare realizata de Romania, dar si pentru a nu plati odobanda fixa mai mare de 5% pe an.

"Am ramas la 1 mld. euro pentru a avea o suma rotunda, cu efectde imagine la nivelul pietei: Romania emite pentru prima dataeurobonduri de 1 mld. euro pe 5 ani. Apoi am vrut sa ne incadram incuponul de 5%, respectiv intr-un cost total de 5,20%, iar odiferenta pana la 1,2-1,3 mld. euro n-ar fi fost semnificativa", adeclarat Vladescu pentru ZF.

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Finante responsabil cuTrezoreria, remarca interesul foarte puternic al investitorilor dinGermania si Austria. Cereri de subscriere importante au venit insasi din SUA si Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO