Eveniment

FMI: Creşterea economică nu se mai poate baza pe sectorul imobiliar şi al construcţiilor, ci pe producţie

12.08.2010, 23:54 24

Ţările din Europa de Est trebuie să-şi orienteze investiţiilecătre sectorul productiv, întrucât revenirea la vechiul modeleconomic susţinut de creditele ieftine nu este posibilă, potrivitunui articol publicat de experţii FMI pentru Europa Bakker şiAnne-Marie Gulde în revista Finance and Development a Fondului şipreluat de Mediafax.
Potrivit celor doi experţi, ţările din Est nu mai pot miza pesectorul imobiliar şi al construcţiilor şi cel financiar, iarcompaniile trebuie să caute noi pieţe pentru exportul de bunuri şiservicii - lucru care va impune schimbarea politicilorguvernamentale.
Anul trecut, economia României s-a contractat cu 7,1%, estimareapentru acest an fiind de minus 1,9%. Economia Ungariei, care ascăzut anul trecut cu 6,3%, ar putea beneficia anul acesta,potrivit prognozelor, de o uşoară creştere de 0,6%. Cehia, a căreicădere economică a fost de 4,1%, speră la o revenire (plus 1,6%),în vreme ce Bulgaria, a cărei contracţie economică a fost în 2009de 5%, speră la o creştere zero în acest an. Polonia, singura ţarăeuropeană care nu a fost în recesiune în 2009 - plus 1,7% - seaşteaptă în 2010 la o creştere economică de 2,7%.
FMI crede că economiile din estul Europei vor avansa în 2010 cu3,3%, România fiind singura ţară din regiune - cu excepţiaLituaniei şi a Letoniei - care anticipează o creşterenegativă.
Dacă viitoarea creştere trebuie să se bazeze pe producţie, cumsusţin cei doi experţi citaţi, ce ar putea face Guvernul român înaceastă privinţă?
Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oame­nilor de Afaceri dinRomânia (AOAR), arată că o astfel de discuţie trebuie să înceapă şiîn România. "Intrăm în dezbaterea cu politicile industriale şi cuîntrebarea: care este măsura corectă când îţi alegi campioniieconomici. Numai că în contextul derutei instituţionale de la noiîmi este greu să cred că ne putem baza pe Guvern. S-a mai discutatşi ar trebui reluată dezbaterea despre reindustrializareaRo­mâniei, dar acest lucru ar trebui făcut sub egida uneiinstituţii de prestigiu, nu a Guvernului", spune Pogonaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO