Eveniment

FMI e iar ingaduitor si ne cere deficit bugetar de 3% abia peste 2 ani

26.01.2010, 23:10 16

Autoritatile romane au convins Fondul Monetar International siComisia Europeana sa relaxeze tinta de deficit bugetar pentru 2011,stabilita initial la 3% din PIB, afirma surse apropiatediscutiilor.

Cei doi finantatori internationali au fost de acord cu un ragazsuplimentar dat Ministerului de Finante, considerand ca reducereadeficitului de la 5,9% (cat este estimat in 2010) pana la 3% (in2011) este o tinta prea ambitioasa si greu de atins intr-un singuran. Conditia este ca autoritatile sa demonstreze in acest an ca potdisciplina executia bugetara si sa garanteze un trend descendent aldeficitului.

In urma ultimelor discutii cu delegatia FMI si cea a CE, Romaniaar trebui sa duca deficitul bugetar la 3% abia in 2012 - 2013, ceeace inseamna un ragaz de doi - trei ani. Cu toate acestea, dacaRomania insista sa adopte euro in 2015, ar fi de preferat cadeficitul bugetar sa fie ajustat cat mai rapid.

FMI va include in programul cu Romania tinte privind controluldeficitelor din unele companii-cheie detinute de stat, a declarat,seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, JeffreyFranks.

"Dupa cum stiti, in program exista anumite prevederi de arealiza o mai buna monitorizare si un mai bun control al acestorcompanii, iar in programul care va urma vom stabili tinte pentrucontrolul deficitelor in anumite companii-cheie", a spus Franks. Ela mentionat ca a avut luni "discutii prelungite" cu ministriitransporturilor si economiei, Radu Berceanu, respectiv AdrieanVideanu, pe aceasta tema.

De asemenea, FMI si CE au cazut de acord cu MinisterulFinantelor asupra continutului proiectelor de lege privind pensiilesi responsabilitatea fiscala, stabilind si un calendar de adoptarea celor doua legi, a declarat seful misiunii FMI de evaluare aacordului stand-by, Jeffrey Franks. "Trebuie sa ne miscam rapid cucele doua legi", a spus el.

Franks nu a prezentat termenele agreate, adaugand ca mai multedetalii vor fi oferite astazi, in conferinta de presa a FMI si CE,cand cele doua institutii vor prezenta concluziile vizitei inRomania. Legea salarizarii unitare a fost una din conditiilecuprinse in acordul incheiat de Romania cu FMI. Legea a intrat invigoare la inceputul acestui an, dar nu a putut fi aplicata dinlipsa normelor de aplicare. O misiune a FMI se afla in Romaniapentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vedereaeliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO