Eveniment

Ford ridica planul de investitii la 1,2 mld. euro la Craiova

Ford ridica planul de investitii la 1,2 mld. euro la Craiova

Sebastian Vladescu (dreapta) si Matthias Kollatz-Ahnen (BEI) au semnat ieri, la Palatul Victoria, acordul de garantie

21.01.2010, 23:16 163

Ford Europa a majorat planul de investitii pentru uzina de laCraiova de la 675 de milioane de euro la aproape 1,2 miliarde deeuro, dintre care aproape 1 miliard de euro urmeaza sa fieinvestiti in intervalul 2010-2012.

Aceasta investitie ar putea aduce 2 miliarde de euro in plus laexporturi, asa cum face Renault cu Dacia.

"Nu putem spune momentan ca din acest moment si pana in 2012Ford va investi in Romania la Craiova peste 1 miliard de euro. Nuputem comenta cu privire la investitiile anuale. Mult va depinde decererea de pe piata. Pana in 2012 vom investi cele 675 mil. euro,plus cele 400 mil euro, care reprezinta imprumutul de la BEI", aspus Wolfgang Schneider, vicepresedintele Ford Europa pe problemeguvernamentale si de mediu.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, MatthiasKollatz-Ahnen, vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitiisi Wolfgang Schneider, vicepresedintele Ford Europa pe problemeguvernamentale si de mediu, au semnat ieri un acord pentru unimprumut de 400 mil euro, destinat uzinei constructorului americande la Craiova, din care statul roman garanteaza 320 mil. euro.

"Noi vom atrage fondurile de 400 de milioane de euro in Romaniaincepand de astazi si in urmatorii ani, pe masura ce vom aveanevoie. Nu vor veni toti banii in acelasi timp, ci in mai multetranse. Noi vom determina cati bani vom avea nevoie in fiecaretransa", a subliniat Schneider.

Banii primiti de la BEI vor fi utilizati in special pentruintrarea in fabricatie in acest an atat a unui nou model de clasamica, dar si a unui nou motor pe benzina de generatie EcoBoost careva respecta normele de poluare Euro 5, fiind cel mai ecologic motorcare va fi produs in Romania in acest an. In acelasi timp, modelulde clasa mica va fi proiectat pentru a respecta standardul maxim decinci stele in normele de siguranta EuroNCAP, fata de trei stele incazul modelelor Dacia fabricate la Mioveni.

Ulterior, dupa 2012, in cadrul Ford Romania este prevazuta,potrivit Bancii Europene pentru Investitii, intrarea in productie aunui al treilea model, cel mai probabil urmatoarea generatie autilitarei medii Transit.

Pe langa cele 400 de milioane destinate Ford Romania, BEI va maiacorda un imprumut in valoarede 200 mil. euro pentru a finantaproiecte de cercetare si dezvoltare derulate in Germania pentruuzina din Romania.

Productia Ford Romania, care in 2009 a fost de 300 de vehiculecomerciale Transit Connect, va urca la 250.000 de masini in 2011 sila 300.000 in 2012, avand unul dintre cele mai accelerate cresteriale productiei din Europa.

"In 2010 vom vedea la Ford Craiova o productie de 250.000 demasini anual", a subliniat Sebastian Vladescu in cadrul ceremonieide semnare a acordului pentru imprumut. El a facut parte inca de lainceput din proiectul Ford Romania, intai in calitate de presedinteal comisiei de privatizare, iar acum ca ministru al finantelor.Ford a fost asistata in negocieri de casa de avocatura NestorNestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO