Eveniment

Guvernul forţează o nouă moţiune şi îşi angajează răspunderea pe legea salarizării

Autor: Iulian Anghel

15.11.2010, 23:55 30

Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament pe legeasalarizării unitare, în condiţiile în care ieri s-a împlinit o lunăde când legea bugetului pentru 2011 trebuia promovată în dezbatereaLegislativului. Proiectul legii bugetului nu poate fi finalizat înlipsa legii salarizării, deşi el trebuia depus la Parlament până la15 octombrie.

Cum nu există şanse să se ajungă la un acord întreguvern-patronate-sindicate pe legea salarizării unitare, Executivulva adopta proiectul prin angajarea răspunderii - ceea ce permite,legal, depunerea unei noi moţiuni de cenzură în Parlament.
Guvernul intenţionează să folosească în 2011 ca bază de calcul asalariilor salariul din decembrie 2010 - adică cel de dupăreducerea cu 25% din vară - căruia să-i aplice o majorare care nu afost stabilită, dar care nu va depăşi 15-16%, după ultimeledeclaraţii oficiale. Astăzi coaliţia de guvernare ar urma să ia odecizie definitivă, după o discuţie care a avut loc aseară laGuvern.

Executivul ar trebui să anunţe astăzi şi cât va reprezentacoeficientul 1 din legea salarizării (în funcţie de care secalculează salariile) - în condiţiile în care, în discuţiile cuFMI, Executivul s-a angajat să limiteze cheltuielile totale cusalariile bugetarilor la 39 mld. lei. În legea salarizării din 2009se spune că în 2011 coeficientul 1 va creşte de la 705 lei la 765lei, însă la momentul elaborării legii nu erau cunoscuteconstrângerile financiare de astăzi. Sindicatele cer ca acestcoeficient 1 să ajun­gă la 750 de lei, lucru respins şi depatronate, şi de Guvern.

Motivul pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea este căproiectul legii bugetului este deja întârziat, iar Executivul şi-aluat angajamentul în faţa FMI să îl adopte până la finele anului,ca şi legea salarizării şi noua lege a pensiilor. Analiştii susţincă neadoptarea acestor proiecte ar echivala în ochii investitorilorcu o încălcare a acordului cu FMI, lucru care va pune în gardăpieţele financiare şi ar creşte costul creditării pentruRomânia.

"Am stabilit un calendar clar la legea salarizării. Experţii se vorîntâlni astăzi (ieri - n.r.) şi mâine (astăzi - n.r.), iar coaliţiava avea o analiză clară asupra acestei legi. Obiectivul nostru estesă discutăm legea bugetului de stat cel târziu în decembrie. Timpuleste foarte scurt", a arătat ieri vicepreşedintele PDL, GheorgheFlutur.
Activitatea în Parlament este, în continuare, blocată. PDL şi UDMRau refuzat ieri să participe la întâlnirea iniţiată de PNL pentrudepăşirea blocajului parlamentar (întâlnire la care a venit doarPSD şi PC, dar nu la nivel de vârf), în vreme ce opoziţia refuză săacepte necondiţionat moratoriul propus săptămâna trecută depreşedintele Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO