Eveniment

Guvernul si BNR: solicitarile de crestere salariala peste productivitate nu pot fi finantate

Guvernul si BNR: solicitarile de crestere salariala peste productivitate nu pot fi finantate

Depasiti sau stapani pe situatie? Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a discutat ieri cu premierul Tariceanu despre efectele majorarilor salariale

06.10.2008, 20:30 31

Primul-ministru sustine ca o masura de acest gen ar readuce Romania la situatia de dinaintea anilor '90 si ar fi o dovada de iresponsabilitate "din partea mea ca sef al Executivului".

"Nu vrem ca patru ani de eforturi sustinute, de performanta economica sa fie anihilate de masuri populiste, iresponsabile care au un singur scop - cel electoral. Chiar daca va exista un cost politic, suportat de mine ca persoana sau de partid, prefer sa-mi asum acest risc, decat sa duc Romania intr-o fundatura", a mai spus Tariceanu. El a amintit de cazul Ungariei, unde in 2002, a fost adoptata o masura similara de majorare a salariilor si nici dupa sase ani nu a reusit sa-si revina.
"Guvernul nu este impotriva majorarilor salariale. Rata de crestere a salariilor a depasit 93%, iar majorarea s-a bazat pe un element fundamental de sustenabilitate economica. Performanta economica a permis majorarea salariilor. Toate masurile luate au avut un suport economic. Am putut sa platim mai mult salariatilor pentru ca s-a muncit mai mult. Am intrat intr-o sarabanda fara sfarsit a majorarilor salariale fara niciun suport economic", a mai spus seful guvernului.
El a apreciat ca asigurarea cresterii salariilor pentru sectorul bugetar necesita resurse de 10 mld. euro care ar putea fi acoperite doar prin aplicarea unui impozit suplimentar de 2.000 euro pentru fiecare dintre cei 5 milioane de salariati.
"Nu cred ca e nevoie in Romania de o asemenea masura. Nu cred ca cetatenii sunt dispusi sa accepte o astfel de formula", a mai spus Tariceanu.
Premierul a aratat insa ca impactul final al majorarilor salariale nu poate fi deocamdata calculat, deoarece o astfel de masura va avea efecte indirecte si in cazul angajatilor din sectorul privat, care vor solicita de asemenea cresteri salariale.
Tariceanu a amintit ca o eventuala majorare salariala nu poate fi efectuata doar pentru profesori, deoarece ar crea o discriminare, ci va trebui aplicata la nivelul tuturor categoriilor sociale finantate de la buget.
La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ca nu exista un lucru mai rau ce se poate intampla intr-o economie decat intrarea intr-o spirala inflationista si o avalansa de cresteri salariale. Romania nu isi va putea permite sa aiba o inflatie cu o singura cifra in conditiile unor solicitari de cresteri salariale extrem de mari, a adaugat el. "O tara care vrea sa aiba o inflatie cu o singura cifra, de sub 10%, si nu 2-3% cat este necesar pentru a adopta moneda europeana, nu isi poate permite sa solicite cresteri salariale extrem de mari", a spus Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca indexarile salariale nesustenabile nu pot sa pastreze rata inflatiei in apropiere de media Uniunii Europene, necesara pentru adoptarea euro. "E o lege pe care o putem repeta la nesfarsit, dar e momentul ca societatea romaneasca sa inteleaga ca o disciplina de fier pe care o solicita inflatia scazuta este necesara in Romania indiferent daca este an electoral sau nu," a declarat Isarescu.
Guvernatorul a mai spus ca preocuparea BNR nu se refera la un domeniu sau altul, ci la nivelul general al salariilor, fara sa intre in aspecte sectoriale care se stabilesc pe piata muncii prin negocieri intre patronate si sindicate. "Ne preocupa daca au loc evenimente de natura sa declanseze o avalansa de cresteri salariale si sa introduca tara intr-o spirala inflationista cum tinde sa se intample in prezent in Romania", a mai spus Isarescu.
El a apreciat ca este momentul ca societatea romaneasca sa inteleaga acest lucru. "Recomand o disciplina de fier pentru ca o inflatie scazuta este necesara si pentru Romania, indiferent daca este sau nu an electoral. Nu sfatuim pe nimeni ca masuri de crestere salariala sa se hotarasca acum pe baza unor programe fiscale necunoscute in prezent", a adaugat Isarescu.
In opinia sa, Romania va fi fortata sa accepte cresteri de salarii sub cresteri de productivitate. "Este o chestiune extrem de serioasa. Nu putem sa ne jucam in declaratii. Nu intram in programele de guvernare. Nu avem caderea si nici abilitatea sa comentam programele de guvernare. Vrem sa stam cat mai neutri, dar cand, ia masuri de asemenea amploare, BNR are dreptul si datoria sa spuna clar si raspicat despre ce este vorba", a mai spus guvernatorul.
El a atentionat ca majorarea salariilor peste sporul de productivitate a muncii nu este sustenabila si nu duce la un nivel de trai mai ridicat, ci dimpotriva la unul mai scazut, iar apropierea alegerilor a dus in ultima vreme la promisiuni fara acoperire si chiar la legiferarea unor masuri de natura sa afecteze semnificativ echilibrele macroeconomice.
Camera Deputatilor a aprobat saptamana trecuta o ordonanta care prevede cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant, iar functionarii publici au anuntat ca vor intra in greva generala daca nu vor beneficia si ei de aceeasi majorare.
 
 
Geoana: BNR si Ministerul Finantelor sa garanteze depozitele
 
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca este important ca BNR si Ministerul Finantelor sa garanteze depozitele cetatenilor romani din bancile locale, el aratand ca acest lucru ar da un semnal de liniste si de calmare, nu unul de panica. "In opinia noastra este extrem de important ca, asa cum s-a intamplat si in alte tari europene, BNR si Ministerul Finantelor sa garanteze depozitele cetatenilor romani din bancile din Romania. Este un lucru care ar da nu un semnal de panica, ci un semnal de liniste si de calmare a temerilor care au aparut", a spus Geoana. El a mai spus ca asteapta de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa dea mai putine sfaturi in ceea ce priveste viitorul program de guvernare, pentru ca acesta nu are de unde sa stie care este politica fiscala si bugetara a viitoarei majoritati guvernamentale. "Asteptam din partea guvernatorului BNR mai putine sfaturi pe zona de program de guvernare pentru viitor, pentru ca nu are de unde sa stie care este politica fiscala si bugetara a viitoarei majoritati", a comentat Geoana. Liderul PSD a aratat ca BNR trebuie sa ia masuri energice impotriva deprecierii monedei nationale. "Mai degraba asteptam din partea Bancii Centrale masuri energice de stopare a deprecierii monedei nationale. Acesta este rolul Bancii Centrale, ca, in astfel de momente, sa intervina pe piata pentru a incerca sa stabilizeze cursul monedei nationale", a conchis Geoana. Guvernatorul BNR a declarat la finele saptamanii trecute ca apropierea alegerilor a dus la promisiuni fara acoperire si chiar la legiferarea unor masuri de natura sa afecteze semnificativ echilibrele macroeconomice, iar discursul public preelectoral pare tot mai rupt de realitate.
 
 
Stolojan: Garantarea integrala a depozitelor devine obligatorie
 
Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, sustine ca in momentul in care si alte tari au decis sa garanteze integral depozitele bancare, aceasta masura devine obligatorie pentru Romania."Mingea a inceput sa se rostogoleasca in Europa si cand se rostogoleste trebuie sa o prinzi. Sa nu uitam ca, in sistemul nostru bancar, vagabondeaza vreo cinci miliarde de euro care obtin profit din dobanzi, din diferenta de curs. In momentul in care Germania, Irlanda, Grecia sau Austria garanteaza depozitele in proportie de 100% esti si tu obligat sa iei aceeasi masura, astfel risti sa pierzi depozitele de care vorbeam si sa te trezesti fara lichiditati in euro ceea ce va pune presiune pe piata valutara. O fuga a acestor depozite este exact ceea ce ne mai lipsea acum", a declarat pentru ZF Theodor Stolojan. In ceea ce priveste criza declansata din cauza majorarii salariilor profesorilor, oficialului PD-L a declarat duminica seara ca ministrul educatiei si cel al finantelor ar trebui sa-si dea demisia. "Pana acum o saptamana era crestere economica fara egal in Europa. Acum aflam de la Vosganian ca nu ne mai putem bizui pe asa ceva. Cresterea economica e doar pentru clientii politici, nu este si pentru profesori? Unde sunt banii? E vistieria tarii golita?", a spus Stolojan. El a adaugat ca ministrul educatiei voteaza in Parlament pentru cresterea salariilor profesorilor si a doua zi spune ca nu sunt bani. Liderul PD-L a cerut guvernului sa prezinte de urgenta bugetul pentru anul 2009, lucru care trebuia sa se intample inca de la 1 octombrie. "Un buget transparent prezentat inaintea campaniei electorale este o elementara datorie democratica a oricarui guvern", a mai spus Stolojan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO