Eveniment

Guvernul transparentizează pentru prima dată conţinutul actelor normative pe care le discută în şedinţe, o propunere făcută de ZF acum cinci ani

Pentru şedinţa de astăzi, guvernul urmează să discute, spre exemplu, zece proiecte de hotărâri de guvern şi alte tipuri de acte normative, dintre care una se referă la ajutorarea temporară a producătorilor de fructe şi legume cu 2,3 milioane de lei

Pentru şedinţa de astăzi, guvernul urmează să discute, spre exemplu, zece proiecte de hotărâri de guvern şi alte tipuri de acte normative, dintre care una se referă la ajutorarea temporară a producătorilor de fructe şi legume cu 2,3 milioane de lei

Autor: Sorin Pâslaru

18.02.2016, 00:05 524
Guvernul a anunţat ieri, prin ministerul nou înfiinţat de Consultare Publică şi Dialog Civic, că va publica începând cu şedinţa de guvern din această săptămână textul integral al proiectelor de acte normative care urmează să fie discutate pe ordinea de zi.

Aceasta este o solicitare făcută de Ziarul Financiar în urmă cu cinci ani. În condiţiile în care de cele mai multe ori textele de proiecte de lege şi de hotărâri „zac“ pe diverse site-uri ale instituţiilor publice sau chiar nu sunt date publicităţii cu 30 de zile înainte de a fi discutate conform legii, propunerea ZF venea să aducă transparenţă asupra normelor care urma să fie votate.

De multe ori, avocaţii şi mai ales contabilii sau specialiştii în fiscalitate „pândesc“ fiecare apariţie a Monitorului Oficial partea I pentru a vedea ce prevederi au fost introduse sau ce articole de lege au fost schimbate.

Astfel, au existat situaţii în care pe parcursul discuţiilor asupra unui proiect de act normativ (proiect de lege, proiect de ordonanţă de urgenţă sau simplă, hotărâre de guvern) „mâini nevăzute“ au introdus sau scos paragrafe şi articole care au schimbat fundamental sensul actului normativ sau au avut impact semnificativ asupra unui sector de activitate sau altul. A fost cazul, spre exemplu, al unei ordonanţe de urgenţă din toamna anului trecut în care a apărut pe neaşteptate un articol prin care se majorau substanţial salariile din Ministerul de Finanţe. Ulterior, la reacţia mass-media, articolul din ordonanţă a fost abrogat.

Pentru a exemplifica noul mod de lucru, comunicatul de ieri al Ministerului pentru Consultare Publică face trimitere la documentele aferente agendei şedinţei de guvern de joi, 18 februarie, care pot fi consultate la adresa http://www.sgg.ro/acte-normative/.

Până acum jurna­liş­tii primeau lista cu proiectele de acte normative care urma să intre în şedinţa de guvern, însă fără trimiteri la textul proiectelor. Unele proiecte sunt cu o miză foarte mare, când este vorba de modificări ale legislaţiei fiscale, ale redevenţelor sau care privesc sectoare importante din economie, altele au o miză mai redusă.

Pentru şedinţa de astăzi, guvernul urmează să discute, spre exemplu, zece proiecte de hotărâri de guvern şi alte tipuri de acte normative, dintre care una se referă la ajutorarea temporară a producătorilor de fructe şi legume cu 2,3 milioane de lei pentru pagube suferite în anul 2015, iar un memorandum descrie stadiul acordului de extrădare care urmează să fie convenit între România şi Argentina, necesar probabil în urma ultimelor anchete de pe scena politică şi economică.

Publicarea conţinutului proiectelor actelor normative care urmează să fie discutate şi aprobate în şedinţele de guvern este relevantă şi pentru poziţiile pe care le au diverşi miniştri asupra unor subiecte.

Sunt situaţii când un memorandum precum cel al înţelegerii dintre statul român şi Rompetrol pentru recuperarea datoriilor de sute de milioane de euro pe care le are această companie la buget a fost trecut prin guvern cu puncte de vedere diferite între ministere sau de la un ministru la altul în funcţie de perioada în care a fost discutat proiectul de memorandum.

Din punctul de vedere al transparenţei adoptării actelor normative, până la această decizie se putea spune că Parlamentul, prin  Camera Deputaţilor şi Senat, era mult înaintea guvernului.

Pe site-urile Camerei şi ale Senatului traseul proiectelor de lege este prezentat în detaliu, pornind de la iniţierea lor de către deputaţi şi senatori, cu avizele primite în timp de la diverse comisii sau de la guvern, precum şi cu finalitatea acestora după diverse modificări şi propuneri.

De asemenea este transparent cine propune modificările şi tot traseul legii până la promulgare.

Pasul următor după publicarea textelor de proiecte de acte normative care urmează să fie discutate în şedinţele de guvern este publicarea textelor adoptate de guvern în şedinţă, înainte de a fi trimise la Monitorul Oficial.

Au existat situaţii când pe traseul dintre şedinţa de guvern şi Monitorul Oficial, au fost introduse, scoase sau modificate diverse paragrafe din actele normative în funcţie de anumite interese.

Aceasta este prima încercare a guvernului Cioloş de a aduce transparenţă reală în actul de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO