Eveniment

Hala Obor a intrat în vizorul autorităţilor. ANPC a dat amenzi de aproape jumate de milion

Hala Obor a intrat în vizorul autorităţilor. ANPC a...

Autor: Cosmin Pirv

28.04.2022, 12:33 467

Produse expirate, fără documente de provenienţă sau păstrate în condiţii improprii au găsit inspectorii ANPC în urma unui nou control făcut la Hala Obor din Capitală. Au fost aplicate amenzi în valoare de aproape o jumătate de milion de lei. 

ANPC a continuat controalele iniţiate în spaţiile comerciale de la Hala Obor. Echipajele de inspectori au derulat noi acţiuni de verificare a modului în care au fost duse la îndeplinire măsurile dispuse de comisari, în urmă cu o săptămână, şi pentru a controla operatorii economici care aveau magazinele închise atunci.

Au fost verificaţi 39 de operatori economici, dintre care la 38 au fost constatate abateri de la lege.

Sancţiunile dispuse de comisari, până în acest moment, sunt următoarele: amenzi contravenţionale în valoare de 447.000 lei, 4 avertismente, două măsuri de oprire temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor, 5 propuneri de închidere temporară a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni, pentru abateri repetate, şi două propuneri de închidere definitivă a unităţii pentru neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse.

Printre neregulile constatate se numără: comercializarea unor produse expirate, fără documente de provenienţă a mărfii, vânzarea unor produse alimentare cu starea termică modificată, nerespectarea condiţiilor de păstrare pentru produsele din peşte şi fructe de mare, utilizarea unor vitrine cu resturi de produse, cu mucegai, scurgeri de lichide, cu praf în zona ventilatoarelor, cu grad avansat de uzură, cu insecte moarte, frigidere neigienizate sau neafişarea în mod vizibil a preţurilor produselor.

„Suntem deseori acuzaţi că nu dăm nicio şansă micului comerciant român. Au trecut trei ani de când eu, personal, făceam parte din echipa ce îndruma operatorii economici din Hala veche de la Obor. Este adevărat că nu le-am desenat pe tablă cu culori. În toţi aceşti ani, aceştia şi-au rotunjit veniturile dispreţuind învăţăturile noastre şi, automat, consumatorul. În Hala veche, cumpărătorii principali sunt seniorii din zonă. Noi la aceştia ne-am gândit. Să le facem dreptate. Vom continua să scoatem de pe piaţă comercianţii aroganţi, lipsiţi de bun simţ commercial, ce nu se gândesc decât la buzunarul lor fără să ia în calcul legea sau interesele consumatorilor”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO