Eveniment

Încasările bugetare, în scădere în februarie. TVA s-a prăbuşit cu 12%, iar accizele cu 8%

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

27.03.2014, 00:07 2034

Veniturile bugetare, unul dintre cei mai urmăriţi indicatori, au înregistrat o evoluţie slabă în fe­brua­rie, după cum indicau şi estimările iniţiale, revenind în teritoriul negativ, ceea ce arată că la nivel de colectare lucrurile nu s-au îmbunătăţit.

Încasările bugetare au scăzut în februarie cu 3,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2013, după saltul de 10% din ianuarie. Dacă în ianuarie taxa pe valoare adăugată (TVA) şi accizele au susţinut creşterea veniturilor, în februarie încasările din cele două categorii de taxe s-au prăbuşit. La TVA, a doua sursă de venituri ca importanţă la bugetul consolidat, declinul încasărilor a fost în februarie de 12%. Totodată, sumele colectate din accize au scăzut cu peste 8% faţă de februarie 2013.

„Execuţia bugetară pe primele două luni a fost slabă, mai ales pe partea de venituri bugetare, unde sunt semne de îngrijorare. În plus, deficitul bugetar pe primele două luni este mai mare decât în perioada similară a anului 2013, în condiţiile în care anul 2014 trebuie să aducă o reducere a acestuia. Este greu însă să tragem o concluzie foarte tranşantă după primele două luni. Dar la nivel de colectare a veniturilor lucrurile par că nu s-au îmbunătăţit şi cred că trebuie luate măsuri mult mai hotărâte“, a comentat Ionuţ Dumitru, preşe­din­tele Consiliului Fiscal.

Pe ansamblul primelor două luni din 2014 veniturile bugetare au înregistrat o creştere de doar 4,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, mai lentă decât avansul cheltuielilor, de 5,8%. La sfârşitul lunii februarie veniturile au ajuns la 30,5 mld. lei, iar cheltuielile totalizau 33,5 mld. lei. În ultimele trimestre, indicatorii care vin din economie s-au îmbunătăţit vizibil. De exemplu, creşterea industriei prelucrătoare a accelerat în mare parte a ramurilor acesteia, ajungând la o creştere de peste 10% în termeni reali, iar vânzările cu amănuntul s-au revigorat vizibil, semnalizând o revenire a consumului intern.

„În acest context, este greu de înţeles de ce veniturile bugetare nu capturează această evoluţie a economiei“, a mai spus şeful Consiliului Fiscal. Discuţiile despre combaterea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget au fost foarte frecvente în spaţiul public în ultimii ani.

Evoluţia dez­amă­gitoare a veniturilor bugetare a ajuns şi în atenţia preşedintelui Traian Băsescu. El a transmis ieri, la bilanţul SRI pe 2013, un mesaj către politicieni, spunându-le să depolitizeze ANAF pentru că astfel vor avea venituri la bugetul de stat.

„Ne plângem că nu adunăm veniturile prognozate, deşi economia creşte. Depolitizaţi ANAF-ul şi în câţiva ani veţi avea veniturile la bugetul de stat, este mesajul meu către politicieni. De la centru, până la şefii judeţeni ai ANAF-ului. Lăsaţi profesioniştii să lucreze“, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a ţinut să precizeze că a spus aceste lucruri şi în timpul Guvernelor Tăriceanu şi Boc şi o spune şi în timpul Guvernului Ponta.
 

Ionuţ Dumitru, preşe­din­tele Consiliului Fiscal: Execuţia bugetară pe primele două luni a fost slabă, mai ales pe partea de venituri bugetare, unde sunt semne de îngrijorare. În plus, deficitul bugetar pe primele două luni este mai mare decât în perioada similară a anului 2013, în condiţiile în care anul 2014 trebuie să aducă o reducere a acestuia.

 

În 2013 veniturile bugetului general consolidat s-au întors la un mediocru 31,7% din PIB, marcând astfel unul dintre cei mai slabi ani din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimul deceniu. 2013, an cu o creştere economică de 3,5%, poate fi comparat din perspectiva gradului de colectare a veniturilor bugetare doar cu anul de criză 2009, când economia s-a prăbuşit cu 6,6%, iar veniturile bugetului au căzut la 31,4% din PIB. Deşi au fost două valuri de modificări fiscale în 2013, veniturile nominale nu au avansat decât cu 3,6% faţă de 2012.

Premierul Victor Ponta (PSD) declara la începutul anului că şeful ANAF (PNL) nu va fi schimbat din funcţie atât timp cât va îndeplini planul de încasări la buget sau îl va depăşi. El s-a arătat atunci foarte mulţumit de activitatea ANAF pentru luna ianuarie. Execuţia bugetară din luna ianuarie s-a închis cu un excedent de 1,5 mld. lei, reprezentând 0,23% din PIB, peste nivelul din ianuarie 2013, de 1 mld. lei. Ţinta de deficit pentru acest an a fost negociată cu instituţiile financiare internaţionale la 2,2% din PIB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO