Eveniment

„Includerea ANL in «Prima casa» va frana constructia de locuinte noi”

18.02.2010, 23:16 33

Varianta aprobata de Guvern pentru "Prima Casa 2" ar putea fi ofrana pentru investitiile in constructii noi daca se vor cumpara silocuinte ANL, pentru ca preturile scazute ale apartamentelor dejaconstruite de ANL vor fi mai atractive decat ale celorlaltelocuinte. Dezvoltatorii si producatorii de materiale de constructiispun ca astfel nu va fi incurajata constructia de locuintenoi.
Creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" va figarantat in limita a 60.000 de euro, pentru imobile vechi ori dejaincepute, inclusiv locuinte ANL, si a 70.000 de euro, pentrulocuinte cu lucrari inca neincepute, inclusiv apartamente ANL, iarcumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate75.000 de euro, tot pentru case noi, potrivit modificarilor decisein sedinta de miercuri a Guvernului.
"Guvernul face acum ceva ciudat si anuleaza scopul pentru care afost creata compania ANL, si anume construirea de portofolii delocuinte destinate inchirierii pentru tineri. Practic, tot ce s-acreat in ultimiii 10-12 ani se anuleaza, mai ales ca locuintele ANLvor fi cumparate la preturi deja stabilite, care sunt la jumatatedin valoarea investitiei initiale. Aceasta decizie contrazice oricepolitica sociala europeana in domeniul locuintei", afirma Dan IoanPopp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact. El sustine capolitica UE incurajeaza crearea de portofolii de locuinteconstruite de catre stat destinate tinerilor pentru inchirieri,dand exemplul Germaniei, unde 40% din locuinte sunt destinateinchirierii.
"Cred ca cererea va fi mai mare pentru programul Prima Casa anulacesta, pentru ca alte constructii nu sunt. Insa introducerealocuintelor ANL in acest program va pune o frana la constructia delocuinte noi", afirma Mihai Rohan, CEO al Carpatcement Holding.

Plafonul, prea mic
Rohan sustine ca plafonul de garantare pentru "Prima Casa" in acestan, de 700 mil. euro, este foarte putin fata de ceea ce ar trebuisa faca Guvernul pentru relansarea pietei constructiilor, iarformatul decis de Guvern va incuraja in special proiectelemici.
Noul format al programului permite crearea de asociatii, farapersonalitate juridica, o conditie esentiala in cazulconstructiilor in asociere fiind ca persoanele sa detina un terenin comun, fara sa fie necesar ca asocierea sa aiba o formajuridica.
"Cred ca aceste asociatii vor putea fi numarate pe degete, pentruca este foarte putin probabil ca se vor asocia niste persoane farapersonalitate juridica pentru a se inhama la o astfel deinvestitie, care dureaza cel putin un an", explica Pop. El sustineca valoarea plafonului este foarte mica in comparatie cucererea.
"In ultimele zile au fost rezolvate circa 140 de cereri pe zi,pentru ca procesul de analizare a dosarelor s-a redus foarte mult.Acest lucru arata ca exista cerere pentru locuinte."
Pe de alta parte, exista si pareri optimiste referitoare la "PrimaCasa 2", pentru ca vor fi bani care vor rula in economie.
"Cei care au vandut apartamentul prin acest program se vor mutaintr-o alta locuinta mai mare, poate chiar intr-un proiectrezidential nou. Achizitia de locuinte ANL prin Prima Casa vapermite si celor care au venituri mai mici sa cumpere locuinte,pentru ca asa cum am vazut anul trecut, s-au cheltuit doar jumatatedin cei un miliard de euro, cat erau disponibili", afirma IulianMangalagiu, directorul general al producatorului de materiale deconstructii Ceramica Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO