Eveniment

Indienii de la LNM Holdings au renuntat la preluarea Electrocentrale Galati

08.07.2004, 00:00 17

Grupul indian LNM Holdings, proprietarul combinatului siderugic Ispat Sidex, a renuntat la ideea achizitionarii producatorului de energie electrica si termica Electrocentrale Galati, centrala cu alimentare pe gaze naturale, datorita scumpirii gazelor naturale , sustine Ovidiu Pop, director general al Termoelectrica SA. Termoelectrica a scos la vanzare prin licitatie cu strigare pachetele de actiuni de la Electrocentrale Galati si Termoserv Galati, cu activitati de prestari servicii si reparatii, pretul de pornire fiind de 100 mil. euro. Indienii de la LNM Holdings au fost pana acum unicul investitor care si-a exprimat oficial interesul pentru preluarea centralei situate in apropierea Sidex.
Oficialii LNM Holdings au confirmat informatiile.
"Pretul la gazele naturale este in crestere, iar cei de la LNM si-au facut socoteala si prefera sa ia "la cos" de pe piata. In aceste conditii, licitatia pentru vanzarea Electrocentrale Galati s-a intrerupt. Deocamdata, trebuie sa vedem evolutia privatizarii din sectorul energetic si apoi mai vedem cand va fi scoasa din nou la licitatie centrala de la Galati", a declarat pentru Ziarul Financiar Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica SA. Termoelectrica detine 100% din actiunile Electrocentrale Galati si Termoserv Galati.
Ispat Sidex este acreditat consumator eligibil si poate cumpara energie de pe piata libera, la preturi sub cel stabilit pentru consumatorii captivi.
Consumatorul eligibil are avantajul ca isi poate alege furnizorul de energie si negocia direct cu acesta pretul si cantitatile de energie, in timp ce captivul nu poate face acest lucru.
Potrivit anuntului de scoatere la licitatie, cumparatorul urma sa-si asume un program de investitii in valoare de 60 milioane dolari pentru modernizarea si dezvoltarea societatilor preluate si se va obliga sa realizeze o serie de investitii pentru protectia mediului. Pentru a putea achizitiona CET Galati si Termoserv Galati, cumparatorul trebuia sa fi realizat in 2002 o cifra de afaceri de cel putin 100 milioane dolari.
Sectorul de producere a energiei electrice este in curs de reorganizare si adaptare pentru a atrage capital privat si a forma jucatori capabili sa reziste cresterii concurentei pe masura ce se apropie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Deja, au fost lansate proiecte pentru formarea a trei complexuri energetice la Craiova, Turceni si Rovinari, prin asocierea dintre marile centrale si exploatari miniere din bazinul Olteniei.
Electrocentrale Galati are un capital social de 1.226,3 miliarde lei. Capitalul social al Termoserv este mult mai mic, totalizand 8,1 miliarde lei.
LNM este cel de-al doilea producator de otel la nivel mondial, cu unitati de productie in 12 tari. Grupul estimeaza pentru 2004 livrari de peste 42 de milioane de tone si vanzari de peste 15 miliarde de dolari.
In Romania, LNM detine combinatul Ispat Sidex Galati si societatile Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO