Eveniment

Industria s-a prăbuşit în decembrie 2016, dar promisiunile noului guvern îi fac pe manageri să fie ceva mai optimişti

Industria s-a prăbuşit în decembrie 2016, dar...

Autor: Iulian Anghel

27.01.2017, 00:06 961

Activitatea în industrie - ramură care face un sfert din PIB şi asigură majoritatea expor­turilor - a scăzut puternic în ultima lună din 2016, până la limita de contracţie, cel mai probabil pe fondul scăderii comenzilor.

Semnele de încetinire, vizibile începând cu septembrie, s-au accentual lună de lună, până ce, în decembrie, industria a intrat în „zona de contracţie“, relevă Barometrul Industrial, sondajul de opinie realizat lunar de Facultatea de Management a SNSPA şi IRSOP în rândul managerilor din industrie.

Semnele ce vin din industie sunt contradictorii. În pri­măvară, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vedea în 2016 o creştere a industriei de 4%, procent coborât în prognoza de toamnă la 2,4%.

Este greu de crezut însă că industria a avut în 2016 un plus de peste 2% - da­tele finale vor veni în februarie.

În ceea ce priveşte anul 2017, CNP a modificat în urmă cu o săptămână prognoza de creştere a industriei, de la 5,3% toamna trecută la 6%, estimare privită însă cu scepticism.

„Este greu de obţinut o astfel de creştere.“ Mai cu sea­mă că, pe plan intern, consu­mul scade, deci şi cererea, iar la export este de prevăzut ca lu­cru­rile să se înrăutăţească, a comentat Cris­tian Pârvan, secre­tarul general al Asociaţiei Oa­me­nilor de Afaceri din Ro­mânia. Totuşi, în noiembrie 2016, pro­ducţia industrială a crescut ajustat cu 1,5% faţă de noiem­brie 2015 şi cu 0,6% faţă de octombrie 2016, ceea ce îl face pe economistul Andrei Rădu-lescu să anticipeze un debut mai bun pentru in­dustrie, în 2017.

Din răspunsurile şefilor de companii, aşa cum sunt ele con­semnate de Barometrul Indus-trial, multe date care să conso­lideze optimismul prezent nu sunt, deşi încredere în viitor există.

Potrivit autorilor Barome­trului Industrial, răspunsul plau­zibil la căderea din decembrie - „dramatică“, după cum o cali­fică documentul citat - se găseşte în scăderea cererii, atât interne, cât şi externe.

„Comenzile interne şi pentru export influenţează variaţiile activităţii industriale de la o lună la alta. Dar dacă examinăm variaţiile pe parcursul întregului an, vedem o configuraţie care s-a conturat în 2015 şi s-a repetat aproape identic în 2016: activitatea a crescut în ianuarie-martie, a căzut în aprilie-august, s-a înviorat uşor în septembrie şi a căzut din nou în octombrie-decembrie. Tiparul sugerează că industria are un control imperfect asupra comenzilor şi este expusă atât la variaţii sezoniere repetitive, cât şi la variaţii extrasezoniere conjuncturale. Comenzile sunt factorul cel mai important care influenţează încrederea managerilor în afacere şi în viitor.”

Barometrul Industrial este un sondaj realizat lunar pe un eşantion de 300 de companii industriale din rândul principalelor 15.200 de companii industriale din România cu peste 9 angajaţi care generează 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. „Indexul de difuziune“, indicatorul sintetic folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Dacă indexul de difuzare este peste nivelul de 50 de puncte suntem în zona de expansiune a industriei, iar dacă ne situăm sub acest nivel, am intrat în zona de contracţie. Or, din noiembrie până în decembrie, indicatorul volumului totat al producţiei (indexul de difuziune pentru producţie) a scăzut de la 55 de puncte la 42 de puncte (zonă de contracţie).

“Căderea a fost dramatică pentru că a cuprins 90% din indicatorii măsuraţi de Barometru. Indicatorul pentru comenzi noi a scăzut de la 53 în noiembrie la 44 în decembrie. Stocurile s-au redus ceva mai puţin, de la 45 la 43, pentru că erau deja relativ epuizate. Comenzile neexecutate erau la 46 de puncte şi au scăzut la 41, în condiţiile subţierii semnificative a portofoliului de comenzi. Indicatorul pentru numărul de angajaţi a coborât de la 51 la 45, semn că firmele au operat disponibilizări, probabil la personalul cu contract temporar. Comenzile pentru export au alunecat de la 58 în noiembrie, la 48 în decembrie şi au produs probabil şocul cel mai puternic care a antrenat scăderea generală”, potrivit studiului citat.

Cu toate acestea, încrederea în viitor există, arată documentul citat şi explică: “Comenzile sunt factorul cel mai important care influenţează încrederea managerilor în afacere şi în viitor. Probabil că firmele industriale au semnale de înviorare a comenzilor, eventual contractate la sfârşitul anului trecut, cu începerea execuţiei în ianuarie 2017. Aşa se explică faptul că în decembrie indicatorul de optimism, bazat pe media speranţelor cumulate privind comenzile, producţia şi preţurile peste 6 luni, a crescut la 64 de puncte faţă de 60 cât avea în noiembrie. Dar poate că uşoara creştere a aşteptărilor optimiste vine şi de la promisiunile economice ale noului guvern.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO