Eveniment

Infarct la vârful Chinei: Fostul premier chinez Li Keqiang, care a venit în urmă cu 10 ani la Bucureşti, a murit subit la Shanghai în urma unui atac de cord la vârsta de 68 de ani. El a pierdut lupta pentru putere cu Xi Jinping

Infarct la vârful Chinei: Fostul premier chinez Li...

Autor: Ştefan Stan

27.10.2023, 09:36 571

Fostul premier chinez Li Keqiang a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 68 de ani, potrivit BBC.

Presa de stat chineză a declarat că acesta a murit vineri, la 10 minute după miezul nopţii, în ciuda eforturilor "totale" de a-l resuscita.

Economist de formaţie, el a deţinut a doua poziţie ca rang în China, deşi în ultimii ani a fost izolat în mare măsură în rândul liderilor de vârf ai Chinei.

El a fost singurul oficial de rang înalt în funcţie care nu aparţinea grupului de loialişti ai Xi.

"Moartea lui Li înseamnă pierderea unei voci moderatoare proeminente în cadrul nivelurilor superioare ale Partidului Comunist Chinez, fără ca nimeni să fie aparent capabil să preia această manta", a declarat pentru BBC Ian Chong, cercetător nerezident la think tank-ul Carnegie China.

"Acest lucru înseamnă, probabil, şi mai puţină reţinere în ceea ce priveşte exercitarea puterii şi autorităţii domnului Xi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO