Eveniment

Inflaţia anuală a coborât la 6,99%, mai puţin decât estimau analiştii

Inflaţia anuală a coborât la 6,99%, mai puţin decât estimau analiştii

Autor: Claudia Medrega

14.02.2011, 23:45 27

Inflaţia anuală a coborât în ianuarie la 6,99%, de la nivelul de7,96% înregistrat în decembrie, însă creşterea preţurilor de consuma depăşit media aşteptărilor analiştilor, de 6,8%.

În ianuarie rata lunară a urcat la 0,77%, în principal ca urmarea creşterii preţurilor la legume, fructe, combustibili, energietermică, cărţi, reviste şi ziare, conform datelor anunţate deInstitutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile mărfuriloralimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%,cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifeleserviciilor au scăzut cu 0,1%.

Analiştii băncii amerciane Citi avertizează că un leu mai slabşi creşterea preţurilor la alimente şi materii prime sunt cei maiimportanţi factori de risc în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei,ceea ce ar submina abilitatea BNR de a reduce dobânda de politicămonetară. Totuşi, analiştii Citi se aşteaptă ca inflaţia să coboarela circa 4% în 2011 de la aproape 8% anul trecut şi cred că BNR vareduce dobânda-cheie până la sfârşitul anului la 5,5% pe an.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România auanticipat, în medie, că inflaţia anuală a coborât la 6,8% în primalună a acestui an, după ce rata lunară s-a situat la 0,6%. BNR amajorat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%,iar pentru 2012 estimează o rată anuală de 3,2%. Atât pentru acestan, cât şi pentru 2012 banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la3% plus/minus un punct procentual.

Cum au evoluat preţurile în ianuarie

  • Cele mai mari majorări de preţuri pe segmentul produseloralimentare s-au înregistrat în ianuarie la legume şi fructe;cartofii s-au scumpit în ianuarie cu peste 6%, iar fructeleproaspete cu 2,75%; scăderi de preţuri au fost doar la ouă;
  • În categoria mărfurilor nealimentare s-au înregistrat creşteride preţuri la combustibili, care au o pondere importantă în coşulde consum, cu 2,18% faţă de decembrie; la energia termică creştereacostului a fost de 3,21%. Singurele diminuări uşoare de preţuri aufost la autoturisme şi piese de schimb şi încălţăminte;
  • Tarifele serviciilor au rămas în ianuarie aproape de nivelulînregistrat în decembrie; variaţii de peste 1% s-au înregistratdoar la transportul urban (Ă1,06%). Scăderi de tarife s-auînregistrat la transportul aerian, telefonie şi chirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO