Eveniment

Inflaţia răbufneşte şi anulează şansele de scădere a dobânzii

Inflaţia răbufneşte şi anulează şansele de scădere a dobânzii

Inflaţia răbufneşte şi anulează şansele de scădere a dobânzii

Autor: Voican Razvan, Mihaela Claudia Medrega

10.03.2011, 23:59 34

Adio scăderi ale dobânzii BNR până la sfârşitul anului,dobânzile la lei vor creşte, inclusiv pentru Ministerul Finanţelor,iar leul va continua să se întărească în raport cu euro pentru căbanca centrală va încerca să tempereze preţurile mărfurilor dinimport - sunt principalele efecte anticipate de analişti dupăsurpriza negativă produsă de inflaţia din februarie, când rataanuală a sărit brusc de la 6,9% la 7,6%.

Chiar dacă era vizibilă atât pe bonurile emise în supermarketuri,cât şi la tarabele din piaţă, scumpirea alimentelor cu 1,8% lună lalună calculată de Statistică a reprezentat o mare surpriză şipentru analişti, şi pentru BNR. Preţul cartofilor a sărit cu peste10% în februarie, făina s-a scumpit cu 2%, uleiul cu 2,7%, iarpâinea cu 2,3%, în timp ce preţul laptelui a urcat cu 2,4%.

Potrivit calculelor ZF pe baza preţurilor culese de la rafturiledin hipermarketuri, făina, zahărul, uleiul şi cartofii s-au scumpitcu peste 30% în perioada iulie 2010 - februarie 2011.

Producătorii de alimente au avertizat din toamna anului trecut căvine un val de scumpiri determinate în principal de majorareapreţurilor materiilor prime, însă guvernatorul BNR Mugur Isărescuîi cataloga drept "trăncănitori" şi acuza presa că le reproducepunctele de vedere.

"Disciplinaţi-vă, vă rog, selectaţi mai bine mesajele, dacă vreţisă vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta aredreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. Căasta faceţi. Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promoveazăinteresul. (...) De dimineaţa până seara se vorbeşte desprecreşteri de preţuri." La vremea respectivă şeful BNR spunea că nuînţelege preţurile la benzină, nici la lapte, iar despre carnea depui invoca "un război întreg la televizor". Pe 7 februarie, laraportul trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul anticipa cădupă scăderea inflaţiei anuale sub 7% în ianuarie "urmează câtevaluni de stagnare". Miercuri, 9 martie, cu o zi înaintea publicăriicifrei oficiale, a declarat că inflaţia se va menţine la 7,2 - 7,5%până în vara acestui an.

Chiar şi inflaţia de bază, din care sunt excluse preţurile latutun, combustibili, legume-fructe şi ouă şi preţurileadministrate, şi asupra căreia BNR spune că poate acţiona direct, aurcat în februarie de la 4,3% la 4,6%.

Şi Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari, care reuneşte circa 70de membri din industria de profil, era re­­lativ optimistă şiestima o inflaţie lunară de 0,5% în februarie, respectiv o ratăanuală de 7,3%.

Numai BCR a indicat o creştere lunară a preţurilor cu 0,7%, foarteaproape de cifra oficială de 0,77%. Cea mai mare bancă de pe piaţăîşi menţine "deocamdată" previziunea legată de scăderea dobânziiBNR până la 5,75% la sfârşitul anului, bazându-se pe faptul că pânăacum nu a apărut niciun semn de revenire a cererii, dar nu crede înestimarea lui Isărescu privind scăderea inflaţiei la sub 4% îndecembrie. BCR precizează că există riscuri ca prognozele sale sănu se îndeplinească din cauza creşterii preţurilor internaţionaleale petrolului şi ale alimentelor, dar şi a unui posibil an agricolslab.

De altfel, analiştii Erste se aşteaptă ca pre­ţul petrolului săurce la 150 $/baril, o inver­sare de trend fiind posibilă în a douajumătate a anului. Şi ING Londra vede barilul la 145 $ întrimestrul al doilea, ceea ce va avea impact inclusiv asuprareluării creşterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO