Eveniment

Întâi criza, apoi revoltele africane, dezastrul din Japonia şi acum războiul din Libia

Autor: Livadariu Andreea, Alexandru Matei

20.03.2011, 23:42 53

Ofensiva pornită de Occident împotriva dictatorului libianMuammar Gadhafi se poate resimţi şi în România, chiar dacă ţaranoastră nu este în prima linie a conflictului armat. Preţulpetrolului, care a fost extrem de volatil pe parcursul conflictuluidin Libia, poate creşte, ceea ce se va traduce în majorări depreţuri care pot lovi şi mai tare economia românească, şi aşaslăbită de cei doi ani de criză prin care a trecut.

Impactul conflictului asupra preţu­lui petrolului şi implicitasupra economiei româneşti "va fi de durată, doar în situaţia încare conflictul va fi unul de du­rată", spune analistul economicLiviu Voinea. Preţul petrolului nu a fost afectat încă de atacurilecoaliţiei internaţionale asupra Libiei pentru că bombardamentele audebutat în week-end, dar acesta a crescut cu peste 10% în ultimeletrei luni, pe fondul revoltelor populare din nordul Africii şiOrient. Vineri petrolul Brent se tranzacţiona la Londra la un preţde 113 dolari pe baril.

"În ceea ce priveşte România, problemele sunt altele: avemcreanţe de recuperat de la Libia, iar în cazul în care se schimbăregimul, în recuperarea crean­ţelor vor avea prioritate, cusiguranţă, ţările care au participat activ din punct de vederemilitar. La fel şi în ceea ce priveşte câştigarea de contracte înregiune", mai spune Voinea. România are de recuperat de la Libia47,4 mil. euro.

Chiar dacă vrea, ţara noastră nu se poate implica în conflictullibian pentru că nu are resursele necesare.

"România este implicată în alte teatre de operaţiuni în cadrulNATO cu un număr considerabil de militari, iar din punctul devedere al tehnicii din dotare şi al logisticii nu cred că avemcapacitatea de a ne alătura acelor state care pun la dispoziţiemijloace de lovire aeriană", a declarat pentru Mediafax GeorgeScutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din CameraDeputaţilor.

Forţele armate ale coaliţiei internaţionale au început ofensivamilitară împotriva lui Gadhafi, în condiţiile în care armatadictatorului câştiga tot mai mult teren în lupta cu rebelii. Rolulprin­cipal a fost asumat de Franţa, care săptămâna trecută a pornitun adevărat maraton pentru a convinge marile puteri să intervină înforţă împotriva dictatorului libian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO