Eveniment

Într-un atac surpriză de tipul Pearl Harbour, palestinienii au aruncat Israelul în haos în acest weekend. Dintr-o dată toată atenţia se îndreaptă către Orientul Mijlociu

Într-un atac surpriză de tipul Pearl Harbour,...

Autor: Ziarul Financiar

09.10.2023, 00:07 567

Într-un atac surpriză asemănat cu cel de la Pearl Harbour, mii de militanţi palestinieni afiliaţi grupărilor Hamas şi Hezbollah, au atacat terestru, pe mare şi cu rachete Israelul, provocând sute de morţi şi mii de răniţi.

Atacul a fost dublat de mii de rachete lansate din fâşia Gaza asupra Israelului, atacând chiar şi oraşul Tel Aviv. Nimeni nu se aştepta la acest atac.

Atacul a avut loc la 50 de ani de la Războiul Yom Kippur din 1973, un atac surpriză al vecinilor arabi ai Israelului, care a început la 6 octombrie 1973.

Dintr-o dată toată atenţia lumii se îndreaptă spre Orientul Mijlociu unde se ajunge la un război de mare amploare, în condiţiile în care atenţia Occidentului era absorbită de Ucraina. Este sub semnul întrebării dacă amorsarea acestui conflict are ca sursă alte mari puteri ale lumii dornice să provoace confuzie la nivel global. Iranul a aplaudat şi i-a felicitat pe luptătorii palestinieni care au lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultima perioadă. Dacă ar fi implicate alte mari puteri, mişcarea s-ar asemăna mult cu ce s-a întâmplat în Siria după anexarea Crimeei în 2014.

Situaţia globală a conflictelor devine şi mai complicată în contextul în care Africa este în semihaos după ce două regimuri prooccidentale au fost răsturnate în urma unor frământări locale.

Până la ora scrierii ştirii, cel puţin 313 palestinieni au fost ucişi într-o acţiune de represalii a armatei israeliene împotriva Fâşiei Gaza, după atacul lansat de aripa armată a Hamas împotriva Israelului. Ministerul Sănă­tăţii din enclava palestiniană a spus acest lucru, adăugând într-o declaraţie că aproape 2.000 de persoane au fost rănite. Conform unui raport neoficial, „aproximativ 750 de israelieni sunt dispăruţi în prezent“. Jerusalem Post raportează acest lucru într-o postare pe X.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO