Eveniment

Investiţiile străine directe din construcţii s-au apropiat de 8 mld. euro în 2021. De ce vin companiile să investească în România?

În România, cea mai mare parte a celor 100 de miliarde de euro din investiţii străine directe a venit în Bucureşti şi Ilfov, iar la mare distanţă urmează regiunea de centru (în principal Sibiu şi Braşov) şi apoi regiunea de vest (Timiş).

În România, cea mai mare parte a celor 100 de miliarde de euro din investiţii străine directe a venit în Bucureşti şi Ilfov, iar la mare distanţă urmează regiunea de centru (în principal Sibiu şi Braşov) şi apoi regiunea de vest (Timiş).

Autor: Alina-Elena Vasiliu

24.06.2023, 00:07 1148

♦ România este o ţară interesantă pentru companiile din domeniul construcţiilor, mai ales în condiţiile în care nivelul salarial de aici este în continuare sub cel din alte state europene ♦ Poziţionarea geografică este de asemenea avantajoasă, în special pentru ţările care vor să producă aici pentru a vinde la export.

Industria construcţiilor şi sectorul tranzacţiilor imobiliare din Româ­nia au primit cumulat, în 2021, in­vestiţii străine directe în valoare de peste 17 miliarde de euro, cu 13% mai mult faţă de anul precedent, potrivit informaţiilor transmise de Banca Naţională a României la solicitarea ZF. Din total, cel mai mult cântăresc investiţiile în imobiliare, care reprezintă peste 54% din întreaga va­loa­re, după cum arată calculele.

Astfel, dacă investiţiile străine directe (ISD) din construcţii au fost în 2021 de 7,9 mi­liarde de euro, cele din domeniul tran­zac­ţiilor imobiliare s-au apropiat de 10 mili­ar­de de euro. Ce se remar­că de asemenea este o ten­dinţă crescătoare a in­ves­tiţiilor în ambele sec­toa­re. Aceste sume repre­zintă banii aduşi pe piaţa lo­cală de companiile internaţio­na­le în construcţii şi real estate. Datele pentru 2022 vor fi disponibile la finalul lunii sep­tembrie, au transmis repre­zentanţii Ser­viciului Relaţii Mass-Media din cadrul Băn­cii Naţionale a României, la solicitarea ZF.

România este o ţară interesantă pentru companiile din domeniul construcţiilor, mai ales în condiţiile în care nivelul salarial de aici este în continuare sub cel din alte state eu­ropene. Cei mai mulţi angajaţi necalifi­caţi din construcţii câştigă în România circa 700 de euro, după cum spun specialiştii din industrie, pe când în străinătate salariul de­pă­şeşte 1.000 de euro. Poziţionarea geogra­fică este de asemenea avantajoasă, în spe­cial pentru ţările care vor să producă aici pentru a vinde la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO