Eveniment

Investitorii britanici, interesati de banci si retail

14.10.2005, 19:40 11

Introducerea cotei unice de impozitare, dar si forta de munca ieftina si relativ bine pregatita reprezinta avantajele Romaniei fata de celelalte state din regiune, dar in randul investitorilor britanici exista inca suspiciuni care vizeaza coruptia si corectitudinea mediului concurential, a declarat ieri Sir Digby Jones, directorul general al Confederatiei Patronatelor Britanice.

Potrivit acestuia, oamenii de afaceri din Marea Britanie considera ca statele emergente din estul Europei sunt un loc foarte bun pentru investitii, pe primul loc fiind Romania.

"Totusi, performantele Romaniei sunt trase in jos de coruptie si de tratamentul de multe ori inegal aplicat firmelor competitoare pe piata de catre statul roman", a spus Jones, considerat vocea mediului de afaceri din Marea Britanie si fiind deseori numit Mr. Business.

El a adaugat ca oamenii de afaceri britanici vad in Romania un loc bun pentru investitii, mai ales in domeniile serviciilor financiare, comertul cu amanuntul si domeniul farmaceutic. In opinia sa, principalul avantaj al Romaniei este dimensiunea - o piata de peste 20 de milioane de consumatori, care face ca tara noastra sa fie atractiva pentru investitorii straini.

"As vrea sa vad mai multe companii britanice din domeniul serviciilor financiare care sa vina aici. La fel, mi-ar placea sa vad mai multe firme in sectorul retailului, dar si in farmaceutica", a declarat industriasul britanic, care a participat ieri la o masa rotunda care a avut ca tema de dezbatere realizarea in Romania a reformelor incluse in Agenda Lisabona.

El a amintit de intrarea gigantului britanic in comunicatii Vodafone pe piata romaneasca prin cumpararea operatorului de telefonie mobila Connex, dar si prezenta grupului farmaceutic GlaxoSmithKline, care detine Europharma.

"Principalul dezavantaj al Romaniei este ca are de recuperat un decalaj foarte mare fata de statele din vestul Europei. Costul alinierii la standardele europene va fi foarte ridicat, mai ales in cazul standardelor de mediu. Cheltuielile companiilor vor fi majore si greu de suportat", a mai spus Jones. In ciuda problemelor pe care economia le va intampina in pragul aderarii, Sir Digby a spus ca situatia este similara si in alte state din regiune, mai ales dintre cele recent integrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO