Eveniment

Investitorii străini: O soluţie pentru ieşirea din criză este organizarea europenelor de fotbal

Investitorii străini: O soluţie pentru ieşirea din criză este organizarea europenelor de fotbal

Autor: Claudia Medrega

07.10.2010, 23:59 28

Consiliul Investitorilor Străini (CIS), care reuneşte uneledintre cele mai puternice companii private, pune pe masa Guvernului12 măsuri pentru scoaterea economiei din recesiune după doi ani decriză în care autorităţile au improvizat mai multe planuri derelansare rămase în mare parte pe hârtie.

"Avem încredere în relansarea economică în 2011 prin acest pachetde măsuri. Situaţia este îngrijorătoare. Mediul privat şiautorităţile trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a creşteîncrederea investitorilor şi a evita al treilea an de recesiune.România are un potenţial economic care trebuie materializat. Lansămun apel şi o ofertă de parteneriat autorităţilor", a declaratMariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, la prezentareaprogramului.
CIS propune un set de 12 măsuri care ar avea ca efect creştereaeconomiei cu 11,6% până în 2015, în termeni reali, majorareaveniturilor bugetare cu 8,5%, precum şi crearea a 250.000 de locuride muncă.

Cele 12 acţiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80de măsuri.
La elaborarea programului a participat şi BCR, cea mai mare bancăde pe piaţă, astfel că multe măsuri propuse ar fi în beneficiuldirect al sectorului bancar: reducerea rezervelor minimeobligatorii în valută de la 25% la 20%, crearea unor facilităţi decreditare subvenţionată pentru IMM-uri prin contribuţia comună abăncilor şi a sectorului public, înfiinţarea unei bănci/fond dedezvoltare pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene,începerea programului "Prima casă" 3. Mariana Gheorghe, care esteşi preşedinte al Consiliului Director al CIS, a declarat că cele 15companii reprezentate în conducerea CIS au planuri de investiţii înRomânia pentru următorii cinci ani de 10 mld. euro, adicăaproximativ 10% din PIB-ul anual. Cele mai mari investiţii ar urmasă fie realizate în domeniul energiei, dar există şi planuri dedezvoltare în retail, telecomunicaţii şi agricultură.


Propuneri ale marilor companii

n Candidatură comună cu Bulgaria/Ungaria pentru CampionatulEuropean de Fotbal 2020.
n Externalizarea managementului procesului de accesare a fondurilorUE.
n Lansarea programului "Prima casă 3", cu garanţie redusă de la 50%pentru mărirea finanţărilor de la bănci.
n Crearea unui registru al creanţelor companiilor asupra bugetuluide stat, cu scadenţe atribuite.
n Înfiinţarea unei bănci/fond de investiţii pentru subvenţionareacreditelor pentru IMM-uri, în parteneriat bănci private-stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO